Екоминистерството: Въздухът ни е мръсен, защото сме бедни

OFFNews 18 юни 2015 в 21:00 3818 11

Снимка sxc.hu

Процесите по подобряване на качеството на въздуха са бавни, изискват прилагането на различни мерки и не на последно място – част от тях са много скъпи, особено като се има предвид икономическото състояние на страната, обявиха от министерството на околната среда и водите.

От пресцентъра на ведомството твърдят още, че към момента е налице трайна положителна тенденция за намаляване на броя на превишенията на средно денонощната норма за прах и на средно годишната концентрация на фини прахови частици в атмосферния въздух.

Европейската комисия вече взе решение срещу България и Белгия да бъде заведено дело в Съда на Европейския съюз поради неспазване на европейските норми за качество на атмосферния въздух в периода 2007 – 2011 г.

От българското министерство на околната среда и водите днес обявиха, че от 37-те пункта за мониторинг, разположени на територията на страната, в 27 е регистрирано намаляване на броя на превишенията на средно денонощната норма, в 7 броят на превишенията е непроменен, като в 2 има увеличен брой превишения. Измерената средногодишна концентрация през споменатия период е намалена между 4 и 56%.

Отоплението на твърдо гориво, основно поради икономически причини (това е най-евтиният начин), е най-широко използвано в страната. Към момента това е единственият начин за отопление, който може да си позволи голяма част от населението. По редица причини преминаването на друг вид отопление при местните условия е труден и бавен процес. Въпреки че се полагат значителни усилия за подмяна на горивната база, резултатът ще бъде видим в по-дългосрочен план, коментират още от МОСВ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!