Замърсяването на въздуха в ЕС може да убие 71 хил. души

OFFNews 20 май 2015 в 13:48 3368 0

Слабите стандарти за ограничаване на замърсяването на въздуха в ЕС могат да причинят до 71 000 иначе предотвратими смъртни случаи.

Това твърди изследване на „Грийнпийс“ и Европейското бюро по околна среда.

Слабите стандарти за пределни норми за отделянето на вредни емисии от големи горивни инсталации, които Европейският съюз (ЕС) разработва в момента, могат да доведат до 71 000 иначе предотвратими смъртни случаи в Европа, като следствие от увеличения риск от сърдечен удар, сърдечни заболявания, астма и други заболявания, свързани със замърсяването на въздуха.

Европейският съюз в момента е в процес на обновяване на стандартите си за пределни норми за отделяне на вредни емисии от големи горивни инсталации, включително на централи, които горят лигнитни и черни въглища. Стандартите за пределно допустими норми би трябвало да са основани на съществуващите „най-добри налични технологии“, но текущото предложение на ЕС е по-слабо от стандартите за съществуващи въглищни централи в Япония, САЩ и Китай.

Изследването използва официални данни на ЕС, за да изготви модел за въздействието върху здравето на предложените от ЕС емисионни стандарти, като ги сравнява с въздействието на стандартите, съставени на база „най-добри налични технологии“. Броят на смъртните случаи, заболявания и загуби изразяват разликите в двата стандарта.

Новите стандарти на ЕС ще важат между 2020 и 2029 г., и ще ограничават количествата токсични емисии във въздуха, включително серен диоксид, азотни оксиди, живак и фини прахови частици. Всички те имат значително въздействие върху човешкото здраве и околната среда.

За България прилагането на стандартите, основани на „най-добрите налични технологии“, би означавало избягването на загубата на 1470 човешки живота и 14 600 години-живот през следващото десетилетие, когато тези стандарти са сравнени със сега предлаганите от ЕС такива. „Приемането на нови, по-стриктни стандарти за пределно допустими норми за отделянето на вредни емисии от въглищни централи, е уникална възможност за страните-членки на ЕС да ограничат вредното въздействие на горенето на въглища върху човешкото здраве и околната среда. Като една от държавите с най-замърсен въздух и висок процент заболеваемост в резултат от горенето на въглища, България се нуждае от силни и задължаващи стандарти, които да изискават от въглищните централи да предприемат мерки и стъпки за подобряване на дейността им. Въглищата причиняват непоправими щети и е крайно време България да наложи път към постепенно си излизане от тяхната зависимост“, коментира Теодора Стоянова от българския офис на „Грийнпийс“.

Експертна група на ЕС ще заседава от 1-ви до 9-ти юни, за да финализира предложените стандарти. Представители на замърсяващите енергийни индустрии имат осигурени места като част от националите делегации, които ще участват в срещата, като така могат да играят важна роля в определянето на новите стандарти. Европейската комисия и страните-членки се очаква да гласуват предложените от експертаната група стандарти до края на годината, преди да бъдат официално приети от Европейскта комисия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови