Екатерина Захариева: Президентът е добър, не мога да си обясня нападките срещу него

OFFNews 22 януари 2015 в 11:18 2456 6

Началникът на кабинета на президента Екатерина Захариева

Началникът на кабинета на президента Екатерина Захариева оцени мандата на държавния глава Росен Плевнелиев като труден, но успешен.

„През тези три години беше трудно на всички, няма как на държавния глава да му е лесно – политическа, икономическа, банкова криза, 400 дни протести, две служебни правителства, беше труден мандат”, обясни бившият вицепремиер.

„Не мога да си обясня защо има нападки срещу президента. Докарахме се дотам, че в рамките на година и половина нищо добро не беше свършено, стигнахме до замразяване на еврофондовете и международна изолация на правителството”, припомни още Екатерина Захариева.

С изключение на служебния кабинет и назначенията по специалните закони, президентът няма правомощия да назначава хора в изпълнителната власт, така че не виждам основания за обвиненията към г-н Плевнелиев, че е назначавал хора, близки до т. нар. кръг „Капитал" на държавни длъжности. В публичното пространство не беше изнесен нито един факт в подкрепа на това, заяви Екатерина Захариева.

„Считам, че това е достоен добър президент, който успя да постигне съгласие по дългосрочните приоритети, а в последните три месеца има консенсус. Президентът е показал, че заема принципни позиции и приема предложения от всички партии”, подчерта тя.

Началникът на кабинета на Плевнелиев не коментира евентуалната кандидатура на президента за втори мандат, но посочи, че е рано да се говори за президентски избори.

За новата коалиция

Бившият вицепремиер Екатерина Захариева  даде и положителна оценка на управляваща коалиция, която стои зад втория кабинет „Борисов”.

„Аз съм щастлива, че през последните месеци има нов подход, преди това година и половина никакъв аргумент нямаше сила, най-важен беше политическият враг. Важно е да има разбирателство, защото предстоят тежки реформи в здравеопазването, пенсионната и административната система”, подчерта още Захариева.

Бойко Борисов отскоро е премиер, а вече го питат дали ще се кандидатира за държавен глава. Същевременно Росен Плевнелиев получава още от първия си ден въпроси дали ще се кандидатира за втори мандат. Според Захариева по този начин се цели противопоставяне между двамата. Атаките срещу Плевнелиев няма да доведат до нищо добро, предупреди тя. И президентът Плевнелиев, и премиерът Борисов заявиха ясно, че е прекалено рано да се говори за кандидатурите за президентските избори през 2016 г. и за подкрепата за втори мандат на Плевнелиев.

За съдебната реформа

Съдебната реформа трябва да тръгне от самата съдебна система, макар че зависи от комплексните усилия на всички институции, коментира началникът на кабинета на президента Росен Плевнелиев и бивш вицепремиер в двете служебни правителства Екатерина Захариева.

„Ако съдебната реформа е замазване на очите, хората няма да го приемат. Нека обаче да видим дали тази Стратегия няма да остане на хартия. Не виждам какво спира промяната – ако има неточности в системата за случайно разпределение на делата, да е била сменена – защо не е направено? Не е имало нужда от стратегия за това. В президентството сме създали система за деловодство, в която остават следи, който и да работи с нея и после никой не може да пипне повече. Дори не е скъпо”, продължи Захариева. Радвам се, че партиите узряха за промяната. Доста хора са имали полза от тази спирачка, но не хората и бизнеса, те искат бързи дела. Реформата вече започна, категорична беше Захариева.

За политическите уволнения на властта

Захариева нарече тезата на ДПС за политическите уволнения „опорна точка”. Темата предизвика нови скандали с управляващите от ГЕРБ в парламента в сряда, като от Движението се оплакаха, че е нарушено „конституционното право на хляб и труд на държавна позиция” на техни кадри.

„Имаше една опорна точка, спусната по време на служебния кабинет – за „политически чистки”. Не знам кой ги е правил, но не мисля, че е бил служебният кабинет, нито е този”, посочи Екатерина Захариева.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!