Едва 4 гласа спасиха Нинова от бламиране на пленума на БСП

OFFNews 14 октомври 2017 в 16:39 10589 1

Едва 4 гласа спасиха Корнелия Нинова от бламиране на днешния Национален съвет на БСП.

В началото на пленума бившият червен депутат Димитър Дъбов предложи от дневния ред да отпадне точката за свикване на заседание на 49-ия Конгрес на партията на 28 октомври.

"За" предложението на Димитър Дъбов гласуваха 50, "против" бяха 54, а двама се въздържаха.

Нинова реагира с думите: "Да не използваме процедурни хватки, прегласувания и т. н., по въпроси, които са изключително важни: председателство на Съвета на ЕС, бюджет, антикорупционно законодателство."

Защо сега се чуха въпроси: защо Конгрес, защо не Националният съвет? Сега, защото времето чука на вратата. Следващия месец ще се приеме бюджетът и ще се води дискусията по антикорупционното законодателство и ще се гласува. Сега, защото от първи януари започва председателството. Политики няма и ние сме призвани да дадем и тази алтернатива. И защо Конгрес - защото от вас знам и съм чувала много упреци напоследък, че сме се затворили в дискусията и решенията си в себе си, че ИБ налага на Националния съвет темите и въпросите, че не сме парламентарна партия и ПГ изпълнява политически решения. Също от вас съм чувала, че не сме ангажирали партийните структури с тези въпроси, че не е обсъждано в партията, заяви Нинова.

Все пак Конгрес ще има

Какъв по-добър отговор на тези аргументи, освен най-високият форум на партията – Конгрес. Нека да разширим, нека да не сме ние – Изпълнителното бюро, и ние – Националният съвет, единствените хора, които решаваме тези изключително важни теми на България. Нека да ангажираме цялата партия. Конгресът представлява структурите в цялата страна. Да се чуе мнението и на тези хора. Може ние тук да не сме прави, може партията да ни каже нещо друго. Не разбирам аргументите – това не са теми за Конгрес, обърна се към съпартийците си тя.

В събота следобед пресцентърът на Столетницата съобщи, че Националният съвет на БСП е взел решение да бъде проведено заседание на 49-ия Конгрес на партията на 28 октомври.

Дневният ред на заседанието ще е: "БСП - алтернатива за България, Председателството на Съвета на ЕС - възможност за страната ни и Бюджет 2018 - икономика, доходи, справедливост."

БСП ще иска Конституционният съд да се произнесе за оставката на Делян Добрев

ПГ на „БСП за България“ ще внесе жалба в Конституционния съд по повод оставката на Делян Добрев. Редица конституционалисти твърдят, че оставка не се гласува, констатира се само дали е дадена доброволно, но те нагазиха и Конституция, и закони, и оставиха Делян Добрев в парламента, именно за да запазят шайката, за да не тръгне, че следват и други, обяви на днешното заседание на Националния съвет на БСП Нинова.

Нека Конституционният съд да се произнесе. Ние питаме: Има ли теоретична опасност оставането на Делян Добрев в парламента, в нарушение на Конституцията, да доведе до много тежки последици, защото той и в момента гласува законите на страната? Ако КС се произнесе, че мястото му не е там - какви са последиците за парламентаризма, за държавата, за хората, които тези закони засягат? И това не е битов въпрос. Това е въпрос на държавност и този въпрос отива на БСП, аргументира се Нинова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови