Единственият кандидат Александър Андреев вече е председател на ЦИК

OFFNews 09 октомври 2020 в 12:01 2054 1

Александър Андреев

Парламентът избра Александър Андреев за председател на ЦИК със 119 гласували „за“и 54 „против“. Андреев беше единствената кандидатура за шеф е предложена от Федерацията на независимите студентски дружества (ФНСД) и бе припознато от управляващите от ГЕРБ миналата сряда.

Избирането на Андреев бе придружено от скандал, тъй като той не даде конкретни отговори на въпросите зададени му от депутатите от БСП и ДПС. Основният въпрос беше как ще бъде осигурено машинното гласуване на следващите избори, отговорност за което според новото законодателство има само изборната комисия. Във всички секции, където избирателите са над 300, трябва да има и възможност за гласуване с устройства.

Андреев се оправда, че няма решение на Централната избирателна комисия, а тя е колективен орган. Той каза единствено, че ще изпълни законодателството.

Казах, че ще гласуваме за предложения от ГЕРБ председател на ЦИК, но отговорите му преди малко и отношението му, промениха нашето мнение, заяви председателят на ДПС Мустафа Карадайъ. „Няма как, колеги, по този начин и с такова отношение да се произведат честни, демократични и нормални избори в страната", каза Карадайъ.

Ясно Александър Андреев да каже, че мнозинството е приело неприложим Изборен кодекс за ЦИК, призова лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на дебата. След Изборния кодекс, който приехте вчера, отхвърляйки ветото на президента, много хора имат съмнение в това дали изборите ще бъдат прозрачни и честни, каза Нинова.

Александър Андреев е в изборната комисия от 13 г., като в предишен мандат е бил издигнат от БСП. Изборът на нов председател на специализирания орган се наложи след като на 27 август досегашният председател на ЦИК Стефка Стоева подаде оставка. Това е и втората процедура за избор на председател. До нея се стигна след като при първата не постъпиха предложение за поста.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови