Александър Андреев продължава в състезанието с един кон за шеф на ЦИК

Георги Ангелов 08 октомври 2020 в 15:42 2670 0

Александър Андреев

С 14 гласа „за“, 7 „против“ и нито един „въздържал се“ Комисията по правни въпроси подкрепи единствената кандидатура на Александър Андреев за председател на ЦИК. Окончателният избор на единствения кандидат ще се проведе в пленарната зала на заседанието в петък. Предложението той да заеме стола на подалата оставката си Стефка Стоева дойде от Федерацията на независимите студентски дружества (ФНСД), но е припознато от управляващите от ГЕРБ миналата сряда.

Лидерът на ФНСД Тодор Гунчев е назначен в топмениджмънта на държавната Българска банка за развитие (ББР) на 27 май 2020 г., съобщи „Биволъ“.

Андреев е настоящ член на изборната комисия и неин говорител, избран от квотата на ГЕРБ, но в миналия мандат заемаше поста по предложение на БСП. Заедно с ДПС от левицата днес не подкрепиха кандидатурата му.

При изслушването му бяха зададени редица въпроси от опозицията, основно за предстоящото машинно гласуване в секциите с над 300 избиратели, в контекста на последните промени в Изборния кодекс. Колко машини ще са нужни? Ще се купуват или наемат, както и кога може да се очаква обществената поръчка за това? На тези питания настоя обществото да получи отговор депутатът от БСП Крум Зарков.

„ЦИК е призвана да изпълни закона такъв, какъвто е приет“, отговори Андреев, цитиран от БГНЕС, като не обяви дали има мнение по въпроса. Той подчерта, че комисията, която той е напът да оглави, все пак е колективен орган и взема решения с мнозинство от две трети. „Въпросът е от компетентността на ЦИК, а не на нейния председател“, обясни Александър Андреев.

Той обаче заговори за необходимостта от по-подробна правна уредба на въпросите за придобиване на машини, тяхното складиране, обслужване, сертифициране, одитиране и транспортиране. Той изрази надежда те да намерят своя отговор, но отново без да поясни дали говори за необходимост от нови промени в Изборния кодекс, подзаконов нормативен акт или бъдещо решение на ЦИК.

„Не какво ще е решението на колективния орган, а вашето мнение“, настоя Хамид Хамид от ДПС.

„За да се проведе машинното гласуване, то трябва да има разписани правила. Не може в Изборния кодекс да има само три текста, без в тази връзка да има правила за това какви трябва да бъдат машините, как трябва да бъде проведено машинното гласуване“, отговори му Андреев. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови