Е-правителството след критиките на Дончев: 144 администрации вече обменят документи по електронен път

OFFNews 07 февруари 2018 в 16:50 7940 0

Държавната агенция "Електронно управление" (ДАЕУ) отчете, че вече над 140 администрации в страната обменят документи изцяло по екектронен път. Точният им брой е 144, от които 26 са министерства, агенции и държавни комисии, както и половината областни администрации.

Отчетът идва след признанието на вицепремиера Томислав Дончев, че реформата в администрацията не върви задоволително.

Над 70 на сто от реалните участници в системата за електронен обмен на съобщения, поддържана от Държавната агенция „Електронно управление“ (ДАЕУ), са общински администрации, добавят от ДАЕУ.

Съгласно предприетите от правителството активни мерки за драстично намаляване на административната тежест за гражданите и за бизнеса, до 1 ноември 2018 г. всички администрации и техните териториални структури трябва да преустановят напълно хартиения обмен на документи, допълват от агенцията за електронно управление.

Държавната агенция „Електронно управление“ публикува редовно информация за реалните участници в електронния обмен на документи в раздел „Административна информация/Електронен обмен на документи“ на https://e-gov.bg. В същия раздел институциите могат да намерят необходимата документация и условията за бързо присъединяване към системата за електронен обмен на съобщения.

ДАЕУ напомня, че администрациите, които не разполагат със собствени системи за документооборот, могат да използват системата за електронна препоръчана поща (e-Delivery), като създадат еднократно свои профили в системата. Повече информация и указания можете да намерите на адрес: https://e-gov.bg/bg/152. Системата за сигурно електронно връчване е достъпна и чрез потребителски интерфейс: https://edelivery.egov.bg/.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!