Електронното управление в администрацията зацикли

OFFNews 07 февруари 2018 в 13:16 7439 0

Електронното управление в администрацията зацикли

Преминаването на изцяло електронно управление на документите в държавната администрация е пред провал, ако ведомствата не се ангажират приоритетно с тази задача.

Това става ясно от коментар на вицепремиера Томислав Дончев, направен по време на днешното заседание на правителството. Той припомня на колегите си министри, че до ноември всички администрации трябва да преминат на електронен обмен на документите, става ясно от публикувана от правителствения пресцентър част от стенограмата на заседанието в сряда. 

Според оценката на Дончев "мобилизацията е крайно недостатъчна". Той коментира, че е запознат с трудностите и недостига на специалисти, но призовава колегите си да приемат това като приоритет. 

Дончев е категоричен, че удължаване на срока няма да има.

Из стенограмата от заседанието на МС на 7.02.2018 г.:

БОЙКО БОРИСОВ: Иска ли някой да коментира нещо извън заседанието?

ТОМИСЛАВ ДОНЧЕВ: Само да напомня на всички колеги, понеже вероятно не им е на вниманието постоянно, вероятно само главен секретар и началниците на IT-звената се занимават с тази работа, обаче моята прогноза е, че няма как да се случи без ваше лично участие, напомням на всички, че крайният срок, в който всички администрации трябва да минат на електронен документооборот помежду си, изтича в края на годината и по-специално – месец ноември. И по моя оценка мобилизацията не е достатъчна. Като казвам недостатъчна, имам предвид крайно недостатъчна. В крайна сметка имате немного – осем-девет месеца това да се превърне в реалност. И няма каквато и да било нагласа срокът да се удължава. Така че, пълна мобилизация!

Знам какви са дефицитите и от гледна точка на системи, и от гледна точка на специалисти. При личен ангажимент от ваша страна нещата би трябвало да могат да се решат. От министерствата около една трета в момента участват в електронния документооборот, териториални администрации – една, от областните администрации – под половината, от общините – под половината. Така че, няма да се случи без лично ваше участие. Приемете го за приоритет, защото няма нагласа за удължаване на срока.

Благодаря.

БОЙКО БОРИСОВ: Много ясно сме се разбрали и това, че месец-два не ви занимах с темата, не значи, че е отпаднало. Едно от първите три неща, за които сме се разбрали и в коалицията, е електронното управление като най-практическата мярка в борбата с корупцията, с това, което мъчи хората. И не си мислете, че на някой ще се размине. Много ясно сме се разбрали! Така че, не пилейте времето!

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Да помогнем на украинските деца!