Quantcast

Движението на Кунева остава в управлението

Ивайло Анев Последна промяна на 14 декември 2015 в 14:00 6939 41

Снимка БГНЕС

Вицепремиерът и лидер на ДБГ Меглена Кунева

Движение България на гражданите няма да напуска управлението, заяви лидерът на ДБГ Меглена Кунева. 

"ДБГ разглежда участието на Реформаторския блок в управлението на страната като гаранция за стабилност на институциите и провеждане на реформите, се казва в решението на партията", оповестено пред медиите. 

"Не очаквайте маймунджелъци от нас, както при други", допълни заместникът на Кунева Даниел Вълчев.  „Да протестираш и едновременно с това да си в управлението е шедьовър на лицемерието“, категорична беше Кунева на въпрос за протестите в подкрепа на подалия оставка Христо Иванов.

От ДБГ предлагат партиите от Реформаторския блок да се съберат утре сутринта, за да обсъдят декларацията и да изработят обща позиция в централата на СДС.

От там настояват ГЕРБ да предложи правосъден министър, защото подалият оставка Христо Иванов не е бил квотата на Реформаторите. В позицията пише още, че приетите на второ четене конституционни промени са стъпка в правилната посока, като са отбелязани отпадането на тайното гласуване на заседанията ан Висшия съдебен съвет, разделянето на две колегии и засилването на правочмощията на Инспектората към ВСС.

Те очакват бъдещият министър да се ангажира с нова процедура за промени в Конституцията, която да намери достатъчна парламентарна подкрепа и да бъде по-реформаторска. Освен това, да се ангажира с промени в Закона за съдебната власт, с приемането на антикорупционния закон, промени в наказателния кодекс и процесуалните закони. От ДБГ очакват и "ясна йерархия на промените."

От партията на Кунева ще предложат на партньорите от РБ и ГЕРБ декларация за подкрепа на правителството, съдържаща ясен ангажимент, че е през първите 6 месеца на следващата година ще бъдат постигнати видими резултати в следните приоритетни области:

• Антикорупционно законодателство и законодателство, свързано със съдебна реформа (в т.ч. промени в Закона за съдебната власт, Наказателния кодекс и процесуалните закони)

• Реформи в образованието, насочени към стимулиране на качеството

• Продължаване на реформите в здравеопазването с акцент върху въвеждането на електронна здравна карта и преструктурирането на сектора

• Оптимизиране на разходите в енергетика и ясен ангажимент за начина на ценообразуване след либерализацията в сектора

• Ускоряване на работата по електронното управление и реализиране на другите мерки в областта на административната реформа

"ДБГ оцени още първоначално представения конституционен проект като недостатъчно амбициозен и депутатите от партията бяха единствените, които се противопоставиха на историческия компромис, но го приеха в името на единството на Реформаторския блок и управляващата коалиция", продължава позицията на партията.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

14.12 2015 в 23:28

Дръж, Куневаа, дръж. Че не се знае дали някой някога пак ще ти се върже :D
Тая толкова болка преживя да се вреди в НС. Изнасили всички 'десни', барабар с 'интелектуалците' с обещания и пенявения ква е проевропейка от ново поколение. Ся с малко късмет и повече лизане и дупене може да се вреди в ГЕРБ, щото на РБ това им беше в политиката.

14.12 2015 в 19:49

За какви ли реформи хортува тая??

Нали най-важната - тази в съдебната система която беше така тържествено обещана отиде в канала?

14.12 2015 в 19:22

ДСБ трябва да напуснат РБ и да оттеглят всичките си хора от властта - Ив. Иванов, Д. Митов, (и ако имат) зам. министри, областни управители и т.н.

14.12 2015 в 18:46

пръмовица е благоразположена в традиционен "партер" към властта естествено без памперс

14.12 2015 в 17:40

А какво ще управляват, свинската кочина ли, бостана, каруца ли?

14.12 2015 в 17:30

Коя птица лети успешно - която има две крила или която има едно крило ? Реформаторският блок бележи от създаването си възход именно защото има две крила - радикално и компромисно, всяко от които има разумни основания за своята тактика и съответно свои привърженици ! Важното е целта да бъде единна и да не бъде в процеса на летене изгубена !

14.12 2015 в 17:26

Мадам "Йес" от групата със "свалените гащи", снахата на ЦК, сменила име, но на и нрав.
"Реформатори" - гофна.

14.12 2015 в 17:01

Кунева обаче е права за едно.
Москов трябва да излезе от ДСБ.

14.12 2015 в 16:51

Хлевоуста, хлевоуста, ама с голяма уста, изпуска ли се червената помия?!

14.12 2015 в 16:22

Всъщност, това шизофренично положение беше дезинформация на медиите. Още в първия си коментар след срещата в Поморие Кънев каза, че местната организация в община Средец (по устав) трябва да реши съдбата му като член на ДСБ.