Движението на Кунева остава в управлението

Ивайло Анев 14 декември 2015 в 14:00 7573 41

Снимка БГНЕС

Вицепремиерът и лидер на ДБГ Меглена Кунева

Движение България на гражданите няма да напуска управлението, заяви лидерът на ДБГ Меглена Кунева. 

"ДБГ разглежда участието на Реформаторския блок в управлението на страната като гаранция за стабилност на институциите и провеждане на реформите, се казва в решението на партията", оповестено пред медиите. 

"Не очаквайте маймунджелъци от нас, както при други", допълни заместникът на Кунева Даниел Вълчев.  „Да протестираш и едновременно с това да си в управлението е шедьовър на лицемерието“, категорична беше Кунева на въпрос за протестите в подкрепа на подалия оставка Христо Иванов.

От ДБГ предлагат партиите от Реформаторския блок да се съберат утре сутринта, за да обсъдят декларацията и да изработят обща позиция в централата на СДС.

От там настояват ГЕРБ да предложи правосъден министър, защото подалият оставка Христо Иванов не е бил квотата на Реформаторите. В позицията пише още, че приетите на второ четене конституционни промени са стъпка в правилната посока, като са отбелязани отпадането на тайното гласуване на заседанията ан Висшия съдебен съвет, разделянето на две колегии и засилването на правочмощията на Инспектората към ВСС.

Те очакват бъдещият министър да се ангажира с нова процедура за промени в Конституцията, която да намери достатъчна парламентарна подкрепа и да бъде по-реформаторска. Освен това, да се ангажира с промени в Закона за съдебната власт, с приемането на антикорупционния закон, промени в наказателния кодекс и процесуалните закони. От ДБГ очакват и "ясна йерархия на промените."

От партията на Кунева ще предложат на партньорите от РБ и ГЕРБ декларация за подкрепа на правителството, съдържаща ясен ангажимент, че е през първите 6 месеца на следващата година ще бъдат постигнати видими резултати в следните приоритетни области:

• Антикорупционно законодателство и законодателство, свързано със съдебна реформа (в т.ч. промени в Закона за съдебната власт, Наказателния кодекс и процесуалните закони)

• Реформи в образованието, насочени към стимулиране на качеството

• Продължаване на реформите в здравеопазването с акцент върху въвеждането на електронна здравна карта и преструктурирането на сектора

• Оптимизиране на разходите в енергетика и ясен ангажимент за начина на ценообразуване след либерализацията в сектора

• Ускоряване на работата по електронното управление и реализиране на другите мерки в областта на административната реформа

"ДБГ оцени още първоначално представения конституционен проект като недостатъчно амбициозен и депутатите от партията бяха единствените, които се противопоставиха на историческия компромис, но го приеха в името на единството на Реформаторския блок и управляващата коалиция", продължава позицията на партията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!