"Движение 21" с 80 самостоятелни листи за изборите и амбиция за кмет в Бургас

OFFNews 08 септември 2015 в 14:51 4925 2

Татяна Дончева

Снимка БГНЕС, архив

Татяна Дончева

Политическа партия "Движение 21" ще се борят за кметове в градове като Бургас, Сливен и Лом и ще регистрират 80 самостоятелни листи за насрочените за 25 октомври избори за местна власт, съобщи лидерът ù Татяна Дончева на пресконференция днес.

"Движение 21" ще регистрира листи за общински съветници във всички 28 областни града, както и в голяма част от по-значимите общини. 10 ще са листите в коалиции, включително с АБВ, БЗНС "Александър Стамболийски", Реформаторския блок, НДСВ. Партията издига 26 кандидатури за кметове и 24 - за районни кметове в София. В столицата Движение 21 не издига кандидат за кмет, но регистрира листа с 51 кандидати за общински съветници. Неин водач ще бъде Стоян Александров, следван от Симеон Славчев и Иван Янев.

В кметската надпревара за Бургас "Движение 21" ще се бори за "палмата на първенството", партията има амбиции за кметове в Сливен и Лом.

В Бургас, където "Движение 21" регистрира и листа за общински съветници, на кмета Димитър Николов ще бъде противопоставен 33-годишният Аргир Гилмановски. Роденият през 1982 г. икономист има собствен бизнес в сферата на дърводобива, семеен е, с едно дете.

Кандидатурата му ще покаже, че дори на добър кмет като Димитър Николов може да се извади алтернатива, коментира Дончева.

Кандидатът на "Движение 21" за кмет на Сливен е президентът на Българската федерация по хокей Красимир Кръстев. Кръстев е роден през 1953 година. Завършил е Висшия институт за физическа култура „Георги Димитров“, настояща Национална спортна академия, магистър е по „Организация и управление на физическата култура” и по „Икономика, организация и управление на физическата култура, спорта и туризма”. Майстор е на спорта по колоездене, състезател на АДФ „Сливен” от 1967 г. до 1975 г. От 2013 година е главен координатор за цяла България в Българския футболен съюз. От 2007 г. до 2011 г. е бил общински съветник от гражданска квота, председател на Комисия за децата, младежта и спорта.

Бившият управител на Националната здравноосигурителна каса и депутат от ГЕРБ в 41-то Народно събрание д-р Пламен Цеков е кандидатът на "Движение 21" за кмет в Лом. 51-годишният хирург, завършил Медицинския университет в Плевен, сега е консултант мениджър на болница „Свети Георги – Лом“ и управител на болница „Стойчо Христов“ в Севлиево.

Ние трябва да бъдем схващани като алтернатива на статуквото. Искаме от нашите кандидати не лозунги, а 3-4 неща, от които общината има нужда, каза Дончева и подчерта, че кандидатите на "Движение 21" са експерти, професионалисти, хора с активна гражданска позиция.

На въпрос за преминаването на Пламен Цеков от ГЕРБ в "Движение 21" Дончева заяви: "Целта на "Движение 21" е превръщането на България в добро място за живеене. Позиционирани сме в център - ляво и имаме кандидати, които са гравитирали повече към левицата, други - към десницата. Това включва и ГЕРБ. Д-р Цеков няма да е първият бивш гербер, който ще е свързан с Движението. Търсили сме уважавани хора. Лом е с много големи проблеми и той би могъл да нещата по различен начин".

В отговор на въпрос за отношението му към бившия му лидер в ГЕРБ и настоящ премиер Бойко Борисов, самият Цеков каза, че Борисов е "уникално явление в българската политика" и попита кой друг, освен Борисов, е излязъл сам на политическата сцена и е "достигнал тези висоти без подкрепата на Великите сили". Борисов, според Цеков, заслужавал само адмирации за това. "Да, не всички в ГЕРБ са на неговото ниво. Може би затова излязох."

"Да оставим господин Цеков да извърви пътя си - да реши дали предпочита мотивацията или дресировката. Оставете Пламен Цеков да си вярва в Бойко Борисов. Такъв разговор с него досега не съм водила, той ще го започне сам след няколко години", бе коментарът по темата на Татяна Дончева.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!