"Движение 21": Отговорите за КТБ ще дойдат от доклада на одиторите

ОFFNews 25 септември 2014 в 21:40 3095 1

"Работим съвсем практически по казуса за КТБ, за който нееднократно сме изразявали становище. За нас разковничето и отговорът идва от този следващ доклад на одиторите, който все още не е готов. Това е отправната точка от която може да тръгне разплитането на казуса КТБ."

Това каза кандидат-депутатката от партия "Движение 21" Албина Анева в предизборен дебат по БНТ.

Тя подчерта в партията има създадени два самостоятелно икономически екипа, които следят казуса с КТБ:

"Начело на единия, от които е проф. Стоян Александров. Дали ще се оздрави банката или ще се обяви в несъстоятелност това трябва да каже доклада. Този доклад е особено важен и той може да ни даде отговори и за това какво ще стане до 15-ти октомври. Виждате, че този доклад все още не е готов".

По мнение на Анева докладът трябва да излезе до 15 октомври.

"Това са максимално кратките срокове, които трябва да се спазят за да може нещо да се направи наистина практически. А не просто да си поставяме срокове без да вършим нищо на практика", допълни тя.

Кандидат-депутатката коментира изрази мнението си, че предложенията да се фалира НЕК са некоректни, защото това би довело до други последици.

"Как се формира цената на тока? Към момента цената на тока се формира изк. некоректно. В нея се включват всички разходи на ЕРП-тата. Тази цена на тока не е коректно поставена. Тя не е пазарна, но трябва да се извърши коректно формиране на тази цена, за да може да не се обременяват допълнително гражданите с такива промени, каквито в момента се готвят", обясни Анева.

Тя каза, че според нея не е възможно формирането на нов БЕХ или на Българска енергийна компания (БЕК), защото "това не може да стане с магическа пръчка".

"Просто на този етап трябва да се помисли за коректното формиране на цената на тока. Надяваме се и на скоро да се въведе либерализация на пазара на електроенергия. Екипът на "Движение 21" е създал, ако не икономическа платформа, то поне бизнес план за развитието на българската енергетиката", добави кандидат-депутатката.

Анева обясни, че санирането също е залегнало в платформа на партията й, "поради простата причина, че е с освен с енергийна ефективност и с откриване нови работни места".

Кандидат- депутатката посочи още, че "Движение 21" има и конкретни планове за реформа в правната система.

"Ние сме твърдо за изваждане на прокуратурата от съдебната власт. Тя трябва да отиде в самостоятелно звено, но то да не бъде под шапката на ВСС (Вишия съдебен съвет)", каза още Албина Анева.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови