"Движение 21": Атентатите в Белгия доказаха провала на Европа

OFFNews 25 март 2016 в 10:35 3039 11

Дончева
Европейските служби за сигурност трябва да работят в много по-тясна координация, смята Татяна Дончева

„Движение 21“, като изразява съпричастността си към скръбта на семействата и близките на загиналите и ранените, категорично осъжда терористичните атаки в Брюксел. Това се казва в позиция, обявена от Националния изпълнителен съвет на партията. 

Взривовете избухнаха в белгийската столица, но не бива да имаме съмнение че атаката е срещу цяла Европа. Справянето с терора не може да бъде работа само на Белгия или на която и да е отделна европейска държава. Скриването зад национални огради не може да бъде адекватно решение. Както и политиката по миграцията не може да бъде еднолично определяна, а обща европейска, заявяват от партията.

Дълбоко сме загрижени за трагичните последствия от несполучливите решения на лидерите на Европейския съюз в областта на имиграционната политика, на интеграцията на малцинствата и на противодействието на тероризма.

Европа се нуждае от нови лидери, които да имат куража и волята радикално да променят подхода към имиграцията на континента. Нужно е да се поставят нови, общи условия – какви и колко хора може да приемем, както и че светските закони и правила ще са валидни за всички. Очевидно е че тук нямат място хора, които не приемат реда и начина ни на живот, предизвикват ги и желаят да ги унищожат. И следва да признаем провала на интеграционната политика, при наличието на огромни гета, в редица големи европейски градове - затворени общности извън обхвата на закона, с ширеща се бедност, мизерия и безперспективност.

Европейските служби за сигурност и отбрана трябва да работят в много по-тясна координация, да бъдат подготвени за наднационално обединяване, за да може по-ефективно да защитаваме утвърдения начин на живот, свободата, върховенството на правото, демокрацията срещу тези, които се стремят да ги унищожат.

Развитите и икономически силни държави трябва да поемат инициативата за
преразглеждане на модела, по който се развива света. Глобалната общност не може да
функционира устойчиво и без конфликти, дори за зоните на благоденствие, ако
съществуват области на крайна бедност, безпросветност и безнадеждност.

В глобализиран свят проспериращите западни общества не могат да се изолират от проблемите на крайно бедните региони. Бедността и крайната мизерия на огромни маси хора са източник и хранителна среда за всякакъв радикализъм и за терора. Ако искаме решение на тези проблеми трябва да насочим вниманието си към икономическо развитие, създаване на поминък, достъп до образование и добро здравеопазване за хората в тези места. Само така може трайно и ефективно да се потушат огнищата на омраза и насилие, разпространяващи смъртоносната си зараза из целия свят, заявяват от "Движение 21".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!