ДСБ призова Плевнелиев да даде политическо убежище на дисидента Кобляков

OFFNews 04 септември 2014 в 13:49 1625 0

В декларация до обществеността и президента на Република България Росен Плевнелиев, ДСБ подкрепи дисидента Николай Кобляков в искането му за политическо убежище у нас и призова държавния глава да обърне специално внимание на казуса.

"Демократи за силна България подкрепяме молбата на г-н Николай Кобляков към Президента на Република България за политическо убежище в нашата страна.

Задържаният при кацането му в България активист на действащата в Париж организация Russie-Libertés (бореща се за демократична Русия), е застрашен от екстрадиция в Русия и репресии. 

На 1-ви септември 2014 г. г-н Кобляков е задържан „под домашен арест” след ново дело на Софийски градски съд, след като при предишното (на 1-ви август) беше освободен срещу подписка и предстои производство за неговата екстрадиция. 

Опасяваме се, че г-н Кобляков е в сериозна опасност предвид настоящите практики на режима на г-н Путин за разправа с политически противници.

Напълно споделяме становището на г-н Кобляков, че „Руската държава в момента не е в състояние да осигури гарантираните от Конституцията основни права и свободи на гражданите”. 

За нас няма съмнение, че политическите убеждения и дейности на г-н Кобляков срещу режима на Владимир Путин са истнският мотив за искането за неговата екстрадиция. 

Формално формулираното наказателно преследване е несъстоятелно, което е видно и от факта, че Русия не е поискала неговата екстрадиция от Франция (където Кобляков живее като френски гражданин), с която има пряк договор за екстрадиция при криминални престъпления, а използва идването му в България.

Намираме, че случаят е и провокация към нашата страна, целяща да дискредитра България пред Европейската общност и да покаже страната ни като васал на Путинова Русия. 

Намираме тази провокация като изключително притеснителна особено в настоящия контекст на агресия на Русия в Украйна. 

Призоваваме Държавния глава г-н Росен Плевнелиев да обърне внимание на важността на казуса с правозащитника и дисидент Николай Кобляков и да уважи молбата му за политическо убежище. "

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови