Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Николай Кобляков поиска политическо убежище от България

OFFNews 03 септември 2014 в 11:13 4586 8

Николай Кобляков

Руският опозиционер Николай Кобляков поиска политическо убежище от България.

За исканото убежище обяви самият Кобляков в личния си Фейсбук профил.

До Президента на Република България Росен Плевнелиев е внесено искане за предоставяне на политическо убежище - поради заплаха от преследване и злепоставянето на дисидента от властите на родната му държава.

Кобляков бешe задържан от българските власти на паспортния контрол на летище София на 29 юли 2014 г., при кацането му с полет от Париж, и няколко дни по-късно освободен от българския арест със забрана да напуска страната.

На 1 септември, след постъпване на официално искане от Русия за екстрадиция, СГС наложи на Кобляков мярка за неотклонение “домашен арест” в очакване на приключване на процедурата по екстрадицията.

Официално той е арестуван с издадена от Интерпол червена бюлетина, във връзка с Постановление от 1 февруари 2013 г. на Басманний районен съд - Москва, с което му е наложена мярка за неотклонение “задържане под стража”, заради твърденията на следователя, че не може да открие Кобляков, за да му предяви обвинение.

Самото обвинение е за извършване на тежко престъпление - “мошеничество” през 2004-2005 г. Въпреки че формално е представено, че самото наказателно производство срещу Кобляков е стартирало през 2013, до арестуването му в София той многократно е пътувал извън Франция.

В защита на френско-руския дисидент застанаха едни от най-големите правозащитни френски неправителствени организации - Amnesty International Франция, ACAT и Russie-Libertés, чийто активист е Кобляков.

Те изразиха притеснение, че ако бъде екстрадиран, Кобляков може да стане жертва на несправедлив процес, нечовешко отношение и изтезания.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!