Драгомир Стойнев: Макар и минимален, има шанс за съставяне на правителство

OFFNews 14 януари 2023 в 19:12 1663 0

Драгомир Стойнев

Снимка БГНЕС

Ако мандатът бъде връчен на БСП, ще положим всички усилия за правителство, което защитава националния интерес, заяви Драгомир Стойнев.

„Макар и минимален, все пак има шанс за съставяне на правителство. Ако мандатът дойде при нас, ще положим всички усилия. Би било хубаво да седнем с всяка една политическа сила и да преговаряме, всяка от тях да си каже приоритетите. В името на страната разговорът е необходим.“ Това заяви народният представител от “БСП за България“ Драгомир Стойнев в ефира на Дарик радио.

Социалистът обясни, че партиите трябва да бъдат по-отворени и даде пример с левицата: „Благодарение на БСП бе избран председател на парламента. Това беше едно огромно усилие за нас, но виждайки накъде върви парламентаризмът, ние направихме така, че Вежди Рашидов да стане председател на НС. Също така Корнелия Нинова лично отиде на разговор с проф. Габровски, за да му съобщи решението ни“, посочи той.

Според Стойнев досега президентът трябваше да каже на кого ще връчи третия мандат, а разнопосочните новини, които идват от президентската администрацията водят до мисълта, че самият той има някакви съмнения и съображения. „Президентът пропусна момента да направи един тактически ход като обединител на нацията – да събере лидерите на партиите преди третия мандат и с тях да се консултира. Тогава всеки можеше да даде своя принос за взимането на това важно за страната решение“, смята той.

Във връзка с казуса около криптобанката NEXO депутатът от левицата заяви: „Не мисля, че това ще е основният проблем, който ще попречи за създаването на правителство. Нека институциите да си свършат работата, а политиците да не говорим преди тях.“

Стойнев посочи необходимостта от обществен договор за създаване на едно коалиционно управление. „Ако мандатът бъде връчен на БСП ви уверявам, че ще направим всички усилия, ние и сега ги правим. Засега показваме диалогичност и усилията ще бъдат положени от наша страна. Ние ще говорим за българските ценности, за пробългарско правителство, което защитава националния интерес“, категоричен е той и обърна внимание, че без БСП, България нямаше да бъде член на НАТО и ЕС. „Ние сме разумната и спокойна сила, която бяга от скандалите и се появява в даден момент, за да запази мира и спокойствието. За нас е важно парламентаризмът да съществува“, каза още социалистът.

В ефира на Дарик радио той обясни, че левицата може да води разговори с всеки. „Между нас, народните представители, се усеща желание да има редовно правителство. Проблемът е на лидерите и затова Корнелия Нинова предложи за третия мандат да има лидерска среща“, припомни той и допълни, че в едно бъдещо правителство трябва да участват политически лидери. „Смятам, че министър-председателят трябва да бъде фигура, която е равно отдалечена от политическите партии, но на втория ешелон някой трябва да носи отговорност, там трябва да има политически фигури“, категоричен е той.

Според Стойнев опасността Борисов да се появи “на бял кон“ е много голяма. „Ако при избори април месец не се сформира правителство, отиваме на избори през октомври, когато са и местните. ГЕРБ са силни с местната власт, те ще искат отново да се възпроизведат и едни избори 2 в 1 ще бъдат пагубни“, смята социалистът.

На въпрос относно позицията на БСП по темата с Украйна Драгомир Стойнев отговори: „Считаме, че можем да помогнем на украинския народ, като им дадем убежище и ги приютим. За нас е важно тази война да спре по най-бързия начин, тъй като болката и скръбта е еднаква и за двете страни. Осъзнаваме, че взимайки страна, това няма да приключи конфликта, но това е заплаха за българското общество. В тази война няма победител, тя трябва да свърши чрез дипломатически разговори“, заключи той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови