ДПС призовават ДБ да работят заедно за промени в Конституцията

Ружа Райчева 13 юли 2022 в 10:22 1342 0

Снимка Владимир Шоков/БТА

"Демократична България" продължава да настоява за промени в Конституцията, а ДПС - с обвиненията, че се "говори с лозунги", без действия, и призова ДБ да работят заедно за изменения на основния закон.  

Вчера Конституционният съд единодушно отхвърли искането на Гешев да бъде обявено за противоконституционно правилото парламентът да го вика на всеки три месеца и да му дава препоръки. КС отказа да премахне разпоредбата от правилника на Народното събрание.

"Радваме се, че и ДБ има съществен принос за въвеждането на тази парламентарна отчетност на главния прокурор още в правилниците на 45-ото и 46-ото Народно събрание. Вчерашното решение на КС е важна стъпка към целта ни за независимост и отчетност на главния прокурор", каза депутатът от ДБ Атанас Славов по време на декларация от трибуната. 

Той напомни, че миналата седмица Висшият съдебен съвет отхвърли искането на бившия служебен правосъден министър Янаки Стоилов и правосъдния министър в оставка Надежда Йорданова за отстраняването на Гешев от поста му.  

Славов заяви, че главният прокурор остава, но по този начин ВСС окончателно губи авторитета си пред обществото. По думите му Министерството на правосъдието вече е започнало разследване на дейността на главния прокурор, но липсват нужните законови механизми, за да бъде доведено докрай.

От ДБ настояват за радикална съдебна реформа, гарантираща независимо и справедливо правосъдие, като се реформира ВСС, който да остане административен и кадрови орган само за съдиите.

"Идеята за конституционна реформа е основополагаща за ДБ от самото начало. Ние няма да се откажем от тази стратегическа цел", каза Славов. 

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ заяви, че партията му още през януари е внесла текстове за промени в Конституцията, за да "може да бъде разследван главният прокурор". 

"Трябваше заедно да внесем съответните промени в Конституцията, а не само с лозунги тука от трибуната на НС да се сочи кой е крив и кой е прав. Става с внасяне на текстове - не само с думи", каза фа Карадайъ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!