ДПС пита Караянчева: Незаконна ЦИК ли ще прави избори?

Карадайъ поиска оставката на Караянчева, защото крие сигнал за несъвместимост в ЦИК

OFFNews 05 ноември 2020 в 11:40 2790 0

Снимка Снимка БТА/Цветомир Петров, архив

От сега ГЕРБ създава предпоставка за парламентарна криза след изборите. Това трябва да стане ясно на всички, заяви лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ в декларация от името на парламентарната група на движението, в която поиска оставката и на председателя на парламента Цвета Караянчева. Карадайъ каза за пореден път, че съставът на ЦИК е незаконен и за това ще бъдат уведомени по надлежния ред Съвета на Европа, Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, Венецианската комисия, Европейската комисия и европейските политически семейства в ЕП.

Няма как незаконен състав на ЦИК да организира законосъобразни избори, каза Карадайъ, както и че с попълването на състава на ЦИК, тя няма да стане по-законна. “Със системното незачитане на Конституцията и законите на страната от ГЕРБ не се санира незаконният състав на ЦИК. С негласуването на оставката на Караянчева, не се санират незаконните действия и бездействия на председателя на Народното събрание”, констатира Карадайъ. Той уточни, че все още не е разгледан сигналът за несъвместимост за член на ЦИК от органа по избора - Народното събрание. Според него това поставя под съмнение законността на състава на ЦИК и легитимността на нейните решения. Политическите оценка на това поведение се заключава в следните думи - лъжа, наглост, арогантност, каза още председателят на ДПС.

“До тук се стига, когато някой се самозабрави. 11 години ГЕРБ ползват силата като аргумент и не обръщат внимание на силата на аргументите”, каза Карадайъ. Той заяви, че ГЕРБ могат да приведат състава на ЦИК в законосъобразен вид и да свалят доверието в Цвета Караянчева като председател на НС. За сега всичко е във вашите ръце. За сега. На изборите ще бъде твърде късно, предупреди той.

За сигнала за несъвместимост в ЦИК Карадайъ съобщи в декларация още на 3 септември. Тъй като Народното събрание назначава ръководството на изборната комисия - сигналът е до Караянчева като председател на "органа по назначение". Досега казусът не просто не е стигнал до пленарната зала, но и ръководството на парламента отказва да предостави документи, на базата на които се твърди, че проблем с легитимността на член на ЦИК няма. Казусът е разпределен на комисията по конфликт на интереси на парламента, която заседава при закрити врати, а повечето й документи, всички сигнали до нея и разискванията по тях не са публични.

От ДПС не са оповестявали официално името и съдържанието на сигнала досега. Според неофициална информация става въпрос за Таня Йосифова, която е от квотата на "Обединени патриоти". Според сигнала тя е и на ръководен пост във висше учебно заведение, което обаче, ако е така, е основание за несъвместимост с работата в ЦИК по закон. Само преподавателската дейност не би била нарушение.

Карадайъ обяви днес, че дори опитът на Караянчева да покани международни наблюдатели на бъдещите парламентарни избори не е съобразен с Изборния кодекс. Тя обяви поканата си чрез парламентарния пресцентър, като мотивът й бе, че има "спекулации" за честността на изборите и ще се даде "допълнително спокойствие и гаранции на българските граждани за честността и признаването на изборните резултати".

Според Изборния кодекс редът да отправяне на покана към международни наблюдатели е чрез Министерството на външните работи, а не чрез председателя на Народното събрание.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови