ДПС пак се опита да прокара агитацията на майчин език

ОFFNews 04 ноември 2015 в 11:08 3785 7

Лидерът на ДПС Лютви Местан

От ДПС отново се опитаха да предложат промени в Изборния кодекс, с които агитацията на майчин език да се разреши.

Това се случи по време на днешното пленарно заседание.

С законопроекта се предвижда, когато се извършва агитация на език, различен от българския, да се осигурява преводач.

От партията предложиха промените да влязат в седмичната програма на Народното събрание, но искането им не беше прието от депутатите.

От ДПС поискаха депутатите да разгледат и друго предложение за изменение в изборния закон - да се вдигне прагът на преференциите. Според тях високият брой невалидни бюлетини "показва какви поражения нанесе преференциалното гласуване и ниския праг".

Това им искане също беше отхвърлено.

От партията на Лютви Местан поискаха в дневния ред на парламента за седмицата да влязат и промените в закона за детето, които предвиждат храната в детските градини и училищата да е съобразена с религията им. Това искане също не беше прието.

Депутатите все пак разгледаха два законопроекта на ДПС, но те бяха отхвърлени още на първо четене. Те бяха за изменение на Закона за политическа и гражданска реабилитация на репресирани лица. От партията искаха като репресирани да се приемат и хората, простреляни от полицай по време на митинг или групов протест. "Това са хора, пострадали от огнестрелни наранявания при мирни протести срещу репресивни политики на комунистическия режим", посочват в мотивите от партията.

От ДПС предлагаха тези хора да получават към пенсията си добавка от 5% от средната пенсия за осигурителен стаж и възраст.

Другият законопроект предвиждаше към репресираните, които получават добавка към пенсията си, да се добавят и хората, чиито имена са били насилствено променени по време на "Възродителния процес".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews