ДПС напусна пленарната зала, защото Валери Сименов зае зам.-председателското си място

Георги А. Ангелов 12 юни 2020 в 10:40 3898 1

Снимка BGNES

Валери Симеонов

Депутатите от Движението за права и свободи напуснаха пленарната зала, след като Валери Симеонов зае мястото си на заместник-председател на Народното събрание.

Той беше поканен от председателя на парламента Цвета Караянчева. Това предизвика недоволството на ДПС, които неведнъж са заявявали позицията си против това лидерът на НФСБ да бъде заместник-председател на законодателния орган.

Преди това депутатите от ДПС се регистрираха за кворума.

Валери Симеонов бе избран за заместник-председател на 44-ото Народно събрание на 20 ноември 2019 г. Преди това той беше освободен от поста си на вицепремиер след скандалното му изказване срещу майките на деца с увреждания, които протестираха. Симеонов зае мястото на Явор Нотев от “Атака”, след като партията на Волен Сидеров беше изхвърлена от коалицията “Обединени патриоти”.

Още при избора на Симеонов за заместник председател ДПС зае твърда позиция срещу него и тогава депутатите напуснаха залата, без да участват нито в дебатите, нито в гласуването. През целия мандат на настоящия парламент партията продължава да се обявява против участието на националисти във властта.
​​​​​​​
От два дни в управляващата коалиция има известно напрежение, повод за което стана именно ДПС. При гласуването на промените в Закона за МВР депутатите от ГЕРБ не подкрепиха текстовете на патриотите за създаване на възможност за формиране на доброволни отряди към полицейските управления, срещу които твърдо против бяха от ДПС. Тогава по-малкият партньор в управлението обвини ГЕРБ, че „едностранно са денонсирали коалиционното споразумение“, а темата предстои да бъде обсъждана на политически съвет през следващата седмица.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3810

1

Пенчо бре

12.06 2020 в 13:21

Патериците на Боцковци се кръстосаха. Спокойно, пак ще се наместят. Money, money, money...