"ДПС консолидира редиците си с Възродителния процес"

Ивайло Анев 06 февруари 2015 в 08:46 1598 0

Съпредседателят на ПГ на ГЕРБ Цвета Караянчева

"Темата за Възродителния процес за пореден път се вади на масата с цел консолидиране на редиците на ДПС", заяви съпредседателят на парламентарната група на ГЕРБ Цвета Караянчева пред БНТ.

Тя коментира най-актуалната тема в последните дни в Народното събрание. Тази седмица Възродителният процес няколко пъти скара депутатите. Причина за това беше желанието на опозицията от ДПС да бъдат разгледани предложените от движението промени в Закона за гражданската регистрация.

В сряда, след повече от два часа дебати, депутатите не успяха да гласуват промените в Закона за гражданската регистрация, които задължават държавата да заличи от регистрите насилствено наложените български имена на "гражданите с турско-арабски имена" по времето на Възродителния процес.

"Тези имена, които бяха насилствено наложени от държавата, трябва да бъдат административно възстановени от същата държава. Как починалите по време и след Възродителния процес ще изразят желанието си да върнат старото си име? Как се подава молба от отвъдното", попита вносителят Лютви Местан.

Цвета Караянчева определи тези действия на ДПС като "добре претоплена манджа". "Начинът, по който се говори на тази тема, от години не се е променил", категорична беше тя.

По думите й всеки път, когато дойдат избори, когато ДПС започне да губи позиции, те изкарват тази тема на преден план. Тя бе категорична, че има български мюсюлмани, които не искат имената на починалите им роднини да бъдат сменени отново, посмъртно.

"Какво правим – нов Възродителен процес ли", попита Караянчева.

Според депутата от ГЕРБ с връщането на темата ДПС посипва раната със сол. "Тази тема е позабравена, нека не се фокусират върху нея, а върху подобряване на живота на българските мюсюлмани", посъветва тя.

"ДПС 25 г. бяха на власт, как не намериха през това време виновниците за Възродителния процес", попита още зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ.

Караянчева беше категорична, че ГЕРБ няма да разчита на подкрепата на ДПС в парламента.

"Ако искат, да се сърдят, ние винаги сме били ясни в отношението си към ДПС. Нямаме никакви сантименти", подчерта Цвета Караянчева.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови