ДПС дава на КС уседналостта, готова е на преговори за преференцията

Нели Чолашка 21 февруари 2014 в 11:40 4317 5

Лютви Местан, лидер на ДПС.

ДПС ще сезира Конституционния съд заради запазването на принципа на уседналост при местни избори в новия Изборен кодекс.

Това обяви председателят на партията Лютви Местан.

Уседналостта е европейски принцип и се прилага, за да гласуваш на едно място и да нямаш право да гласуваш на друго, уточни Местан.

Според ДПС принципът на уседналост, който се прилага у нас, противоречи на Конституцията, в която е записано, че право на глас имат всички пълнолетни български граждани.

Ограничението за гласуване на местни избори беше и остава да си живял поне 6 месеца в населеното място, чиято местна власт ще избираш.

ДПС има 36 депутати и се нуждае от още 12 подписа, за да може да сезира Конституционния съд (нежни са 48 депутати).

Ако не получим подкрепа от другите партии, това е директно признание от тяхна страна, че нарушават Конституцията.

Местан обяви още, че ДПС ще предложи прегласуване на текстовете за преференциалното гласуване, което би трябвало да позволи на избирателите да пренареждат листите.

Вчера ДПС предложи в последния момент текст, който донякъде обезсмисля преференциалния вот - там, където избирателят не е посочил преференция тя автоматично се полага на водача на листата.

Така на практика хората няма да могат да сменят първенците в листите, които винаги ще събират най-висок процент.

ГЕРБ, които почти не присъстваха в залата вчера при гласуването на този текст, обвиниха ДПС и БСП, че са излъгали хората, че ще има преференциален вот.

"Основното внушение е – ДПС прокара своя партиен интерес, другите партии клекнаха. Прекалено елементарно, за да е вярно. Когато другите партии нямат интерес, свързан с предложение на ДПС, те се обединяват и предложенията на ДПС не минават. Така се случи и с уседналостта, и с други предложения в Изборния кодекс.

С много бурни изказвания, дори когато става дума за европейски ценности, ДПС остава смачкана, в изолация. ГЕРБ се изсулиха заедно с лидерите си, защото имаха интерес неотбелязаните преференции да се отчитат в полза на листата”, коментира лидерът на ДПС.

Петър Курумбашев от БСП коментира в кулоарите, че не вижда смисъл в прегласуване на текстовете за преференциалния вот и за уседналостта.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!