Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Достоевски и Винету в дебата за бюджета на касата

Нели Чолашка 27 ноември 2013 в 11:29 4172 7

Мая Манолова  Снимка: Сергей Антонов
Мая Манолова Снимка: Сергей Антонов

 

Дискусия за това кой какво е чел от класиката се завихри в пленарната зала на Парламента покрай дискусията за Закона за бюджета на Здравната каса за 2014 г.

Причина стана репликата на бившата здравна министърка - тежката артилерия на ГЕРБ Десислава Атанасова, към Мая Манолова от БСП: "Г-жо Манолова, покрай вашето следване в Русия вероятно сте се ограничили само до Манифеста на комунистическата партия. Надявам се поне да сте прочела и "Престъпление и наказание" на Достоевски".

Манолова не пропусна да ú отговори подобаващо.

"Г-жо Атанасова, чела съм и "Престъпление и наказание" и "Идиот".

Тя призова бившата здравна министърка да избере дали е участник или съучастник в престъпното прехвърляне на 1.4 млрд. лв. от сметката на Здравната каса в БНБ в централния бюджет.

Манолова каза още Атанасова, че по нищо не личи, че е завършила право, след като не знае какво представлява подзаконов нормативен акт, а по-скоро прилича на човек, завършил ПУЦ (бел. ред. - Професионален учебен център).

Атанасова се оправда, че е направила лапсус в някакво изказване и нападна Манолова, че не разбира нищо нито от право, нито от здравеопазване. "Тежката артилерия" дори прочете цитат от "Идиот", за да покаже, че и тя познава Достоевски. Това обаче се случи след 30-минутната почивка на депутатите.

В тази връзка Татяна Буруджиева предложи в пленарната зала да бъдат наредени Достоевски, "Винету" и "други класици", за да могат депутатите да правят бърза справка за цитати, а не да звънят по телефоните за цитати.

Ако ще говорим кой какво е чел, ще трябва да започнем с "Винету", обяви от трибуната Йордан Цонев от ДПС, визирайки единствената книга, която е прочел бившият премиер Бойко Борисов.

Даниела Дариткова от ГЕРБ призова управляващите "да не се правят на толкова невинни" с репликата: "Вече веднъж ви казах, че усещането ви за чиста съвест е признак на ранна склероза. Не виждам основание да се държите като случайни минувачи на пътнотранспортно произшествие".

Кирил Добрев от ГЕРБ обвини в некомепетентност и своите колеги от ГЕРБ, и управляващите.

"За да оптимизираш болничното здравеопазване трябва да предвидиш промени и усъвършенстване на доболничната помощ и на болничната помощ.

В противен случай, за съжаление, ще стане като пациента на един мой колега, който имаше повръщане и диария и за да намали загубата на течности, моят колега му спря приема на вода - успя да преодолее повръщането и диария като предизвика кончината на пациента.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews