"Дондуков" 2 поиска още пари и прати вицето на фестивал на детската песен

Юлиан Христов 11 септември 2014 в 14:31 1363 1

Маргарита Попова

Само дни след като служебното правителство на Георги Близнашки обеща близо 1 млн. лв. допълнителни пари към бюджета на държавния глава, вицепрезидентът Маргарита Попова побърза да открие фестивала на детската песен в Италия. 

Маргарита Попова откри Седмия международен фестивал на изкуствата за деца и младежи „Орфей в Италия“, съобщиха днес от прессекретариата на държавния глава. 

Над 300 деца от 13 страни представят таланта си на открита сцена, се казва в съобщението. „Посланието на фестивала е за подкрепа на младите, но и за мир, за да няма бедни и страдащи деца по света“, заяви при откриването българският вицепрезидент. Организатори и участници изразиха съжаление за отсъствието на традиционни изпълнители от Украйна, възпрепятствани да участват поради водените военни действия в родината им. „Дължим им солидарност, защото тези деца са загубили най-ценното – мира“, категорична бе Маргарита Попова.

Пътуването на вицепрезидента идва само дни, след като от администрацията на Росен Плевнелиев обявиха, че бюджетът за пътувания е на червено и изпълнението на международната програма на президентската двойка е под въпрос. За да се закърпи бюджетът, служебното правителство обеща да даде 980 хил. лв.

Попова присътсва на откриването на фестивала за трета поредна година. Миналата година за двудневния престой на вицепрезидента и делегацията ѝ администрацията е платила близо 4 хил. лв. 

Както вече OFFNews писа Маргарита Попова няколко пъти е излизала зад граница в лично качества но държавни разноски, за което от бюджета са планети близо 31 хил. лв.

В рамките на година - от юни 2013 година до май 2014 година, Попова е имала девет пътувания зад граница, като пет от тях са свързани със заседания на Международната академия за борба с корупцията (МАБК). Ангажиментите на вицепрезидента към академията са свързани с избирането ѝ през 2012 година за председател на Управителния съвет. Според правилника на организацията обаче председателят и членовете на УС на Академията се представляват в лично качество. 

Посещенията на Попова както във връзка със заседанията на Академията, така и за откриването на детския фестивал в Италия не кореспондират с възложените ѝ от президента правомощия: право на помилване, даване и възстановяване на българско гражданство и освобождаване и лишаване от него и предоставяне на убежище.

Попова отказа да отговори на въпроси на OFFNews във връзка с пътуванията ѝ. За сметка на това в телевизионно предаване тя коментира, че темата за харчовете по пътуванията ѝ е "дребнава" и е плод на "скудоумие".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!