Дончева: Русия никога не е оставала без хора в ДАНС. Гешев разчита на подкрепа от Козяк

OFFNews 31 март 2022 в 19:08 5543 1

Снимка Архив

В ДАНС има хора, които работят за Русия, не отсега. Никога Русия не е оставала без хора в ДАНС, които да работят за нея. Някои са по-очертани, други по-малко. Дали е работа на прокуратурата да прави някакъв пореден шпионски скандал не знам. Според мен Гешев прекалено много разчита, че ще спечели доволството на Козяк с подобни акции.

Това заяви лидерът на "Движение 21" Татяна Дончева по БНТ. Тя смята, че прокуратурата си прави PR с акция си и действията им няма да подобрят капацитета на разузнавателни служби. Според Дончева са налице обвинения и упреци за прекалената склонност на сегашното правителство да изпълнява американска политика.

"Също както са налице ясни и отчетливи действия на други партии, които очевидно действат под руска диктовка. Колкото по-ожесточени са отношенията Америка – Русия, толкова по-видно е това. Винаги големите държави са се старали да внушат на малките държави като нашата да държат васално поведение, че трябва да са много благодарни, признателни и наведени. Може да се види във всички действия на посланик Митрофанова, както и на представители на другото посолство", каза тя. 

Преди около час американското посолство у нас се разграничи от меморандума за зелена енергия и алтернативни източници на газ, който подписаха преди седмица българското правителство и инвестиционният фонд Gemcorp. 

По думите на Дончева въпреки че на подписването заедно с хора на фонда е имало и представители на американското посолство, това е фирма на един от най-приближените на руския президент Владимир Путин хора - руският олигарх Алберт Авдолян.

"Питам се къде се оказва нашето правителство в този ребус, да не се окаже, че совите не са това, което са. Според мен е така – не са това, което са. Като броите някои за прекалени католици и американци, не бъдете много сигурни в това, защото ключовите действия в даден исторически отрязък може да са в руски интерес", заяви Татяна Дончева. 

Тя отказа даде оценка на правителството след първите му 100 дни управление, тъй като "не е учителка". 

"Драстичното смъкване на възрастовата граница на хората, занимаващи се с държавното управление, крие огромни рискове. Може ли да минем без това и с малко повече разум да се ориентираме към по-опитни хора? Проблемът е, че на игрището няма играчи, има такива със скромни възможности, а проблемите пред България са огромни", заяви Татяна Дончева. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови