Дончев: Проблемът с лидерството в ГЕРБ не стои, но ще има големи кадрови промени

OFFNews 09 май 2021 в 21:10 8312 1

Снимка Правителствена информационна служба

Томислав Дончев

В партия ГЕРБ предстоят големи кадрови промени, заяви в предаването "Политически некоректно" на програма Хоризонт вицепремиерът в оставка Томислав Дончев за предстоящия конгрес на партията. Въпросът за друг лидер освен Бойко Борисов обаче не стои пред партия ГЕРБ, заяви Томислав Дончев.

"За нас не е кошмар служебното правителство. Няма от какво да се притесняваме", каза Дончев, който в момента изпълнява длъжността премиер заради излизането на министър-председателя Бойко Борисов в болничен. Дончев уточни, че актовете на премиера и на министрите са валидни, дори когато те са в отпуска или в болнични, като така отговори на въпрос защо Борисов е водил заседания на правителството, а не се е явявал пред парламента с извинението, че е в болнични. По думите му не е добре, че премиерът не се е явявал пред Народното събрание, но не е добре и питането към министър-председателя да се превръща в политическа злоупотреба.

Според Дончев има логика да се очаква, че назначеният от президента служебен кабинет да се държи реваншистки заради всичко, което е казвал в годините Румен Радев за управлението на ГЕРБ.

И.д. премиерът коментира дейността на комисията за ревизия на управлението през последните 10 години, като я окачестви като "следизборна и в същото време предизборна драматургия".

По думите му председателката на тази комисия - Мая Манолова, е главната действаща фигура, която "вероятно очаква номинация за главна женска роля":

"Въпрос на амбиция е някой да намери даден човек, който, включително и по отношение на вас, да разказва всякакви щуротии. ... Очевидно, че голяма част от нещата, разказани от бизнесмените пред комисията, са неверни. И в рамките на самото заседание се оказа дума срещу дума - единият предприемач твърди едно, другия - нещо различно. А и голяма част от твърденията бяха опровергани от лица, които не са присъствали на комисията".

Твърденията на бизнесмена Светослав Илчовски, че трябва да се отказваш от част от печалбата си в полза на управляващите, за да не изгубиш бизнеса си, Дончев постави под съмнение и заяви:

"Това с отчисленията е рециркулация на политическа опорна точка, която е в оборот от няколко години. Това е незаконно, как си го представяте? Това е несериозно! Имам дълъг управленски стаж, но аз такова нещо не съм виждал. Това в никакъв случай не е практика! За такова нещо нито съм виждал, нито съм чувал. Ако някъде такова нещо се случва, трябва да бъде преследвано с цялата институционална мощ на държавата!".

Вицепремиерът в оставка обясни, че поставените под мораториум назначения на управленски длъжности в държавни предприятия от правителството са закъсняло изпълнение на закона:

"Всички те са в изпълнение на Закона за публичните предприятия. ... Ако някой е искал да се окопава години напред, спокойно можеше да се окопае декември, януари или февруари".

Като проблеми, които стоят за решаване пред партия ГЕРБ, Дончев посочи изхабяването от дългия престой във властта и недобрия диалог с младите хора - между 20 и 35 години.

"Една партия, ако спре да се променя и да се развива, тя вече изостава. Фактът, че няма да имаме ангажименти и отговорности по управлението на държавата, е много подходящ момент да се адресират всички тези спомената проблеми", заяви той.

Проблемът с лидерството на партията не стои, категоричен беше Дончев и добави, че на Националното събрание на ГЕРБ на 11 май ще има големи кадрови промени.

Дончев не коментира новото намаляване на бюджетната субсидия на БНР - този път с 388 000 лева, като заяви, че не е запознат със случая и не е чел официално искане, изпратено от генералния директор на БНР Андон Балтаков до парламентарната бюджетна комисия, да бъде променен текстът от Закона за държавния бюджет, който позволява на Министерския съвет да орязва финансирането на общественото радио. Дончев пое ангажимент в понеделник (10 май) да се запознае и да даде яснота по тази процедура.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови