Дончев: Може да не ми е дошло времето да съм премиер или да е минало

Вицепремиерът в оставка нарече политически трибунал комисията за ревизия на управлението

OFFNews Последна промяна на 17 април 2021 в 11:32 5547 0

Проектокабинетът на ГЕРБ е готов, ще е ясен след няколко дни. Съставът на този кабинет ще бъде знак, че партията е в състояние да се обновява и да има нови лица, което е важно, заяви Томислав Дончев, заместващ премиера в оставка, в предаването "Тази събота и неделя" на bTV.

Може да не ми е дошло времето да съм премиер или да е минало – отговори той на въпрос защо той не е номиниран, след като лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че този път няма да се кандидатира за премиерския пост.

"Ще има и нови лица, ще има и приемственост – комбинация от двете", посочи Дончев.

ГЕРБ няма да върне мандата веднага, макар че досега всички парламентарни сили до една декларираха, че не биха подкрепили правителство на партията на Борисов.

"Вероятно предложението ще мине през парламента, мандатът няма да бъде върнат веднага. Не може да се държим безотговорно към всички българи, които са ни подкрепили", коментира Дончев. От уважение и благодарност към тях трябва да предложим кабинет, дори да доведем процедурата до край", заяви той и уточни, че процедурата няма да бъде бавена умишлено.

Дончев нарече политически трибунал създадената вчера комисия за ревизия на държавното управление от последните 10 години:

"Това за мен е политически трибунал, който ще се опитва да генерира политически сензации. Проверка не се прави от комисия в Народното събрание, а от одитори и проверяващи – в България има такива служби".

Колкото повече си работил, вероятността да си допуснал повече грешки и да имаш повече грехове е по-голяма, коментира още той.

Изслушването на Борисов

"Смисълът на упражнението вчера не беше премиерът да дава разяснение по Националния план за устойчивост, едва ли някой има съмнения, че ако някой трябва да дава разяснения, това съм аз. Смисълът на драматизацията вчера беше Борисов да бъде вкаран в Народното събрание и да бъде обиждан, само това", коментира Томислав Дончев.

Под мое ръководство над 200 души последните 8 месеца работят по този план, уточни той. Този план е усвояването на 12 млрд. лева от ЕС, които можем да получим за преодоляване на пандемията от коронавируса.

"По време на кампанията чух, че планът на Дончев е скапа, корупционен, некадърен. Чух, че всички имали алтернативни планове – по-добри от моя. В крайна сметка имам около 10 дни до края на мандата, редно ли е аз да внасям този план тогава. Уважаеми колеги, дайте вашите планове", заяви той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови