До 35% работниците във фирми у нас ще могат да бъдат от страни извън ЕС

offnews 28 февруари 2018 в 18:21 2755 0

До 35% от работниците в малки и средни предприятия у нас ще могат да бъдат чужденци от страни извън Европейския съюз. Това решиха депутатите с окончателното приемане на промените в Закона за трудовата миграция и трудовата мобилност.

Досега за всички фирми прагът беше 10 %. В големите предприятия чужденците, идващи от страни извън ЕС, трябва да са до 20%. 

Промените облекчават и режима за издаване Синята карта на ЕС за висококвалифицираните специалисти от страни извън съюза, които идват у нас. При издаването на това разрешително отпада задължението за "пазарен тест", който изискваше работодателя да публикува обява за търсене на български висококвалифицирани работници, преди да наеме кадър от чужбина. 

Отпада и Списъкът на професиите, за които има недостиг на висококвалифицирани специалисти на българския пазар
на труда, който е обвързан с издаването на Синя карта.

Миналата седмица КНСБ и КТ "Подкрепа" се обявиха против приетите окончателно днес промени, които облекчават на вноса на работници от страни извън Европейския съюз. "Липсва оценка за нуждите на българския пазар на труда, която да доказва, че е необходимо да отпадне както пазарният тест за разрешителното Синя карта на ЕС", казаха тогава те.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови