Мая Манолова: Работници вече могат да получат дължимите им заплати

OFFNews 05 февруари 2018 в 09:29 3767 0

Работниците, които имат да получават заплати, дължими след 1 февруари 2015 година, срещу чиито работодатели е започнала процедура по несъстоятелност, могат да си получат дължимите суми от Фонда за гарантиране на вземанията при фалит на работодателя. 

Това заяви омбудсманът Мая Манолова по БНТ. Има тримесечен срок за подаване на заявления, който започва да тече от обнародването на закона в Държавен вестник, но и в момента могат да се подадат заявления, допълни тя. По закон те се подават до териториалното поделение на НОИ по местоседалището на работодателя. Бланки се предлагат в териториалните поделения на НОИ. Манолова ще настоява работниците да могат да подават заявления и по местонахождението на предприятието или цеха, в който са работили. 

Те трябва да представят и документи - доказателства за дължимите суми. Ако не разполагат с необходимата справка от работодателя си, може да послужат удостоверение от Инспекцията по труда за извършена проверка, копие от ведомости за начислени заплати, фишове от заплати и други. С останалите документи НОИ разполага служебно.

Работници, които имат да получават заплати след 1 февруари 2015, но към техния работодател не е започнато производство по несъстоятелност, след 1 април ще могат да се обърнат към Инспекцията по труда от тяхно име да започне тази процедура срещу фирмата, уточни Мая Манолова. Тя подчерта, че това е аварийно решение, а държавата трябва да накара работодателите да плащат заплатите. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови