Дистанционното електронно гласуване за членове на ВСС е компрометирано

OFFNews 15 май 2017 в 15:23 3174 1

Дистанционното електронно гласуване за членове на ВСС е компрометирано

Дистанционното електронно гласуване за членове на ВСС е видимо компрометирано. Това стана ясно на пресконференция на "Да, България" в понеделник. 

Експерти са направили анализ на публично достъпната документация за системата за дистанционно електронно гласуване. Те констатирали, че системата не гарантира коректното отчитане на гласовете. Това на практика поставя под съмнение честността на избора. 

Експертите на партията онагледиха пряко как системата би могла да бъде манипулирана и така да бъде подменен вотът на магистратите. Допълнително притеснение будят и отказите на ВСС да подложи системата на одит, както и да разкрие изходния ѝ код, с което биха се разсеяли или затвърдили съмненията за честността на избора, твърдят от партията.

На този етап има налице само одит тип проформа, като на двамата души, които са го направили, също не е показан изходният код. Това е лесно да се проследи от официалните документи качени на страницата на съвета, смятат експертите.

„В края на март тази година, след провелите се парламентарни избори, бяха разпределени изпълнителната и законодателната власт в страната“, каза председателят на партията Христо Иванов. „В момента сме в процес на разпределянето и на съдебната. С тази видимо неработеща електронна система, и лесния достъп до нейното манипулиране и подмяна на вота, групата около главния прокурор Сотир Цацаров и Делян Пеевски явно се опитва да разпредели силите в съдебната система по удачен за тях начин, поне за следващите поне пет години, които са ключови за развитието на България и демократичните процеси в нея“ допълни Иванов.

Експертите на „Да, България!“ заявиха още, че при изграждането на системата за електронно гласуване не са следвани препоръки на научната и експертна общност за реализиране на сигурни системи за дистанционно електронно гласуване. Начинът, по който е реализирана системата, допуска пълно подменяне на резултатите от страна на неин администратор, без това да може да бъде открито впоследствие.

Не на последно място е коментирана и тайната на вота. С така изградената система тя е под въпрос, макар и привидно да е гарантирана. Това е така заради потенциалната възможност за свързване на различни журнални записи относно гласуването на конкретен магистрат и разкриването на информацията кой за кого е гласувал.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10538

1

Black Hex

15.05 2017 в 16:08

Тези освен нещастници са и абсолютни тъпаци.
Хората от години вземат интервюта без да ходят до другия край на света седейки пред лаптопа, тези проверявали проверявали и разбрали, че "системата можела и да не отчете вярно гласът".
Боже, свещена простата!
 
X

Да помогнем на украинските деца!