Димитър Ганев: Предсрочни парламентарни избори са неизбежни

OFFNews 11 май 2016 в 09:43 5618 5

Димитър Ганев: Предсрочни парламентарни избори са неизбежни

Предсрочните парламентарни избори са неизбежни. ГЕРБ е партията, която има интерес от това и може да ги предизвика. Това каза за БНР политологът Димитър Ганев.

В едно ново Народно събрание ГЕРБ вероятно ще вдигне своята относителна тежест, без да вдига своите електорални позиции, но вероятно ще влязат по-малко партии в парламента. Освен това е трудно да видя коя от опозиционните днес партии или партньори на управлението ще вдигне своя относителен дял в едно следващо Народно събрание.

Според политолога до предсрочни избори ще се стигне през пролетта. Дотогава 11-те депутати от АБВ, които ще спрат да подкрепят правителството, ще бъдат компенсирани с гласовете на независими депутати и БДЦ, които нямат интерес от предсрочни парламентарни избори.

Димитър Ганев коментира и решението на АБВ да оттегли подкрепата за правителството на ГЕРБ. По думите му то е обвързано с избора на Корнелия Нинова за лидер на БСП.

В случая г-н Първанов видя алтернатива на управлението на Борисов в лицето на Корнелия Нинова и по всичко личи, че ще се върви към единна президентска кандидатура между АБВ и БСП. Защо не и тези общи действия да прераснат в един общ ляв блок, каза той.

Политологът е на мнение, че оттеглянето на АБВ от управлението е добра новина за Реформаторския блок и Патриотичния фронт, защото отсега нататък властта ще се крепи на тях.

Според Димитър Ганев доскоро управлението не е имало алтернатива, но някои от коалиционните партньори вече виждат алтернатива извън Бойко Борисов. Една от възможностите е Слави Трифонов, който ще се опита чрез референдума да натрупа политически капитал.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

16008

4

Nik68

11.05 2016 в 12:06

На кого са нужни - т.е. търсим мотив. На Герб - точно сега едва ли се чувстват достатъчно силни, щом се навиваха на извиане на ръце по повод ИК. На РБ - едва ли - тяхната маса е толкова разнородна, има толкова различия вътре в организацията - не се знае кой с кого, така че там и прескачането на границата ще е успех, ако изборите са утре. ПФ - лизно за мен никак не е сигурно, че ще минат 4% бариера. Каузата анти се насити при тях. На какво друго да заложат не виждам.

29585

3

Izalina

11.05 2016 в 10:14

Предвид обществените прослойки у нас, най-нормалното нещо е масовият електорат да е с леви убеждения.
Само дето чистия социализъм никога не е присъствал по нашите ширини и колкото и да са малки и недочели младите избиратели, все предугаждат, че не им е чиста работата на баш тез "социалисти" и слава Богу

Бих повярвала в соц.идеите им в България когато спра да чувам всички имена на наследниците на онова време. До едно.

Дотогава имам да им кажа само едно откровено "ВЪН"

29585

1

Izalina

11.05 2016 в 09:57

И докато трае цялото прегрупиране да видим следващата абсурдна звезда, която ще се зададе на небосклона.
В хаоса се оказва, че хората губят разсъдък и могат да гласуват и за Чебурашка / Мики Маус ...
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки