Die Welt: Колко български е македонският?

DW 27 ноември 2020 в 16:11 10359 2

Снимка wikimedia

Корицата на учебник от 1991 г.

Един абсурден спор блокира визията на ЕС за бъдещето на Балканите - българите твърдят, че македонци всъщност няма, а езикът им е български: с тази констатация започва обширна статия на германския "Ди Велт", която съдържа интервюта с вицепремиера на Северна Македония Никола Димитров и с германския държавен секретар по европейските въпроси Михаел Рот.

Има ли изход?

Както е известно, в момента германското председателство на ЕС поддържа постоянна връзка с двете спорещи страни, опитвайки се да намери изход от сложната ситуация. По думите на Михаел Рот, тези усилия са много важни, защото в сегашния спор между България и Северна Македония става дума и за доверието към ЕС като цяло. "С Договора за добросъседство с България и с решаването на десетилетния спор за името Северна Македония написа история. Това трябва да бъде признато и възнаградено", смята Рот.

Но вижда ли се изход от задънената улица? На този въпрос вицепремиерът на Северна Македония Никола Димитров отговаря така: "Мисля, че не е целесъобразно да оставим политиците да се карат по исторически въпроси. Затова идеята е: нека историците да спорят по тези теми, а ние да се погрижим за най-спешните въпроси на днешния и утрешния ден".

Македонският вицепремиер подчертава още, че отношенията между две държави винаги почиват на международното право. Не е задача на държавите да признават езици или идентичности, казва още той и добавя: "В крайна сметка живеем в 2020 година. Кой какъв е и на какъв език говори - това решава всеки сам за себе си". Този принцип, според Никола Димитров, би могъл да даде рамката, в която да се намери решение на сегашния спор. По-конкретно той предлага следното:

"Мисля, че трябва да се концентрираме над решимите проблеми, а не да превръщаме въпроса за нашата идентичност в предпоставка за европейското ни бъдеще. Не е правилно през 2020 година македонците да бъдат принуждавани да избират дали да останат македонци или да станат европейци, защото двете неща са неразривно свързани."

"Конфликт със силен емоционален заряд"

В тази връзка Никола Димитров изказва надежда, че с помощта на германското председателство на ЕС - тоест, в оставащите седмици до края на годината, ще може да се постигне разбирателство с България.

Но как Германия би могла да помогне в този случай? Михаел Рот пояснява, че Берлин е окуражил двете страни да разработят дневен ред и чрез преговори да намерят начин как да решат спорните двустранни въпроси по един структуриран и отговорен начин.

„Подобни препъни-камъни от миналото са конфликти със силен емоционален заряд“, казва Рот и обяснява, че това са въпроси, които не могат да бъдат решени в рамките на броени седмици. "Тези сенки от миналото обаче не бива да спъват старта на преговорите", казва в заключение Михаел Рот.

Дойче веле

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

7014

2

Диди

28.11 2020 в 12:47

Примери в света за подобни спорове има много.
Например Държавата Малта /остров Малта - 316 кв.км/, която се самоопределя на възраст около 5000 години, съдейки по древни исторически паметници на острова оспорва правото на англичани, а в последствие и на други английски говорящи народи да наричат езика си тяхен национален език, защото считат, че корените и са от малтийските острови. Но за разлика от твърдоглавите българи и македонци не го правят европейски проблем, а просто приемат това за историческа даденост и приключват въпроса.

10372

1

elbarbudo

27.11 2020 в 20:55

Ще ни натиснат да подкрепим коминтерновските решения. Вива европа.