''Ди Велт'' за Капитан Андреево: Един от най-натоварените гранични пуктове е контролиран от мафия и политици

Години наред кораби са влизали през пристанище 'Росенец' без редовен граничен контрол, съобщава Кирил Петков пред изданието

Welt.de 15 септември 2022 в 14:42 6380 5

Архив

Снимка Архив

ГКПП "Капитан Андреево"

Един от най-натоварените гранични пуктове в света е бил контролиран от мафия и поитици, пише германският всекидневник германският всекидневник "Ди Велт".

В публикацията по повод проблемите от евентуалното присъединяване на България към европейското безвизово пространство се съобщава още, че години наред кораби са влизали през пристанище 'Росенец' без редовен граничен контрол.

Препечатваме текста на Филип Фолкман-Шлук в "Ди Велт" , който публикуван със заглавието "България в Шенген? Олаф Шолц не спомена тези проблеми":

Олаф Шолц наскоро се изказа в полза на стъпка, която ще промени трайно ситуацията със сигурността в Европа. България трябва възможно най-бързо да бъде включена в Шенген, каза канцлерът в своята реч в университет “Карлс” в Прага. Хора и стоки пристигащи в Европа от Турция през България могат да продължат към всички страни от ЕС – включително Германия – без допълнителен контрол.

Всички „технически изисквания“ за това са изпълнени, каза преди няколко седмици Шолц.

Съобщението от кабинета на канцлера е ангажимент за единството на Европа във времена на заплахи от Русия. Но оценката на канцлера, че са изпълнени всички условия за неограничена свобода на пътуване, повдига големи въпроси.

България е изправена пред решаващи избори на 2 октомври, които ще предопределят сигурността на външна граница на ЕС с Турция. Въпросът е дали антикорупционното движение „Продължаваме промяната“ на премиера Кирил Петков ще се върне в правителството – или партията ГЕРБ на бившия премиер Бойко Борисов ще си върне властта.

По време на 12-годишния му мандат имаше сериозни проблеми на тази важна граница на Европа със страните от Близкия изток и Азия. ГКПП Капитан Андреево, един от най-натоварените пунктове в света, известен с трафик на наркотици и хора. Пунктът изглежда е бил под контрола на мрежа, в която повече от десетилетие се управлявала от мафия и политици - и ЕС не е направил много по въпроса.

Това разкри реформаторското правителство на Кирил Петков през лятото. Член на бившия кабинет на “Петков” все още е с лична охрана, тъй като той публично отказа милиони левове подкуп и вместо това изобличи злоупотребите. Той смята, че свалянето на партията му е свързано и с факта, че тя е първата, която прави нещо по въпроса с Капитан Андреево.

През юни, само след седем месеца на власт, беше свалено реформаторското правителство на Петков чрез вот на недоверие в парламента - вероятно защото определени лица и политици изпитват страх да не загубят своите доходоносни канали и приходите от нелегални сделки. В момента действа временно правителство на президента Румен Радев, който може да се възприеме като противник на реформите за прозрачност и върховенство на закона.

По време на мандата си, Кирил Петков, 42-годишен предприемач, завършил Харвард, и неговият кабинет имаха разтърсващи открития за действията на правителството на Борисов. В интервю за WELT Петков сега съобщава за нови подробности на границата. Те могат да представляват риск за цяла Европа, ако на власт в София дойде ново корумпирано правителство.

„Още в началото на нашия мандат забелязахме, че корупцията води и до проблеми на границата“, казва Петков. Години наред корабите влизаха в ЕС през черноморското пристанище Росенец без редовен контрол. Там компанията Лукойл управлява единствената петролна рафинерия в страната, и само там могат да се разтоварват доставките на суров петрол.

Държавата предаде цялото управление на контролираната от Москва компания на смешната цена от „по-малко от един милион евро годишно“. Понякога компанията е упражнявала граничен контрол, понякога не. “Ние веднага разположихме там държавна гранична охрана“, уверява Петков.

Броят на мигрантите се увеличава

Друга тема е нарастващият брой мигранти, идващи в Европа през Турция. По данни на българското вътрешно министерство от началото на годината има 60 000 опита за нелегално преминаване на мигранти - по официални данни това е шест пъти повече от предходната година.

Около 7000 души са преминали границата от януари, повечето от които от Сирия. Правозащитни организации отправиха критика към властите за затягането на мерките за сигурност. През лятото двама български полицаи бяха убити от автобус с нелегални мигранти .

От 2014 г насам границата е обезопасена с огради и бодлива тел.

„Установихме, че качеството на издигнатата ограда, която моят предшественик Борисов построи за много пари на българските данъкоплатци, на много места беше лошо“, казва Петков.

„Там мигрантите лесно биха могли да пресекат без никакви проблеми.“

Но неговото правителство вече поправи тези проблемни места.

До встъпването в длъжност на правителството на “Петков” контролът на Капитан Андреево беше единствената задача на компанията „Евролаб 2011“, чиято близост до престъпността бе доказана от няколко независими медийни разследвания. Според оценки на агенции за сигурност, през годините мрежа от компании, държавни служители и престъпници са спечелили милиарди посредством подкупи, изнудвания на шофьори и други незаконни сделки.
Зам.-министърът на земеделието (от "Продължаваме промяната") Иван Христанов, който отговаря за контрола, каза пред WELT, че са му предлагани "всяка година по три милиона евро" от мафиотски среди, за да не пипа съществуващите структури.

Петков казва още: „Когато посетих границата за първи път като министър-председател, бях шокиран.“ Лабораториите, в които продуктите трябваше да бъдат тествани за токсини и примеси, бяха почти неизползвани. „Не видях нито един косъм в съоръженията за тестване на животни.“

Неговото правителство предаде контрола на държавна лаборатория в София и промени наредбата. Съответно граничният контрол трябва да остане в ръцете на държавата в бъдеще. Първоначалните независими разследвания разкриха, че стоките във всеки пети камион са били замърсени с твърде много пестициди или други токсини.

„Отровните плодове и зеленчуци са попаднали в страни от цяла Европа, може би в чиниите на нашите деца“, казва Петков. „Това показва, че корупцията не е само локален проблем за България, а плащаме цената за нея в целия ЕС.”

Затова е важно Брюксел да помогне в борбата с корупцията по границата. Правителството на “Петков” е поканило инспектори от ЕС за наблюдение. В допълнение, бившият финансов министър Асен Василев, който също е от "Продължаваме промяната", поиска през лятото в Берлин помощ от немски митничари. От министерство на финансите в Германия обаче първо искат да изчакат и да видят кой ще спечели изборите през октомври, каза говорител на министерството на финансите по запитване на WELT.

„Ще бъдем много благодарни, ако Германия ни подкрепи тук“, казва Петков. Той уверява: „Успяхме до голяма степен да затворим вратичките на нашата външна граница на ЕС за седем месеца в управлението. Сега всичко зависи от това кое правителство ще поеме поста. В случай, че ни изберат отново, ние гарантираме, че всеки камион и кораб на път към ЕС ще бъде проверен.”

 Парламентарни избори 2022г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22548

3

dolivo

15.09 2022 в 16:21

тролът с екранно име Парапет с неговите опорки пак драйфа върху форума:

- ПП били лъжци - да, заплашиха корупцията, веднага ги махнаха. Браво на момчетата
- КС бил казал, че Кирил Николов бил лъжец - глупости, запознайте се препоръката им
- Някакъв завод за автомобили, смяна на темата ловка

А истината ?

Капитан Андреево е клоака, със статукво вардено от мафията на Борисов и отрочетата на бившето ДС.

Корупция на всички нива.

- Имигранти се чудят откъде влизат ?
- Тровят хората със зеленчуци без стандард
- Рекет на фирми с нечовешки цени, ей така решени на око

-1650

2

ob1

15.09 2022 в 15:52

Абе принципно бочко щяха да питат, ма е зает едни негови фенове да му крепят... менискуса.

 
X

Да помогнем на украинските деца!