Дезинфектантите дарени от Дубай заминаха като помощ за Ливан

Половината от фурмите са раздадени на нуждаещи се през мюфтийството

Георги А. Ангелов 18 август 2020 в 19:28 7864 4

Снимка Правителствена информационна служба

Бившият вече министър на икономиката Емил Караниколов

Част от дезинфектантите дарени (чрез бартер) от Дубай за борба с коронавируса през април заминаха за Ливан, като част от безвъзмедна хуманитарна помощ след мощния взрив на пристанището в Бейрут на 4 август 2020 г.

“Българската помощ се състои от защитни облекла, семейни палатки, наметала за химическа защита, маски, ръкавици и дезинфектанти за ръце. Материалите, на обща стойност 31 546,34 лв., са изпратени за Ливан през Виена със съвместен полет, организиран от Европейската комисия, заедно с дарения от Хърватия и Австрия”, съобщиха днес от министерството на външните работи.

Дезинфектантите са същите, каза началникът на склада на БЧК Огнян Иванов пред OFFNews. Те са били собственост на министерството на икономиката и са били прехвърлени на БЧК. Според публикация на Биволъ дезинфектантите са били изтеглени от пазара в Дубай, тъй като са вредни. Иванов каза, че те могат да се ползват за ръце, тъй като според РЗИ отговарят на българските норми.

“Снощи от България за ОАЕ заминаха два самолета с 32 тона храни – зеленчуци, месо и млечни продукти, а в замяна получихме 15 тона медицински консумативи – маски, ръкавици, дезинфектанти и облекла, както и храна”, съобщи правителствената информационна служба на 13 април.

Обявените 15 тона медицински консумативи от Обединените арабски емирства за борба с коронавируса се оказаха много по-малко – около 3 тона, а останалата част от това са фурми.

"Половината от фурмите са раздадени на нуждаещи се през мюфтийството със съдействието на представителите на Българския червен кръст", каза шефът на Българския червен кръст (БЧК) Христо Григоров пред Mediapool. Другата половина от фурмите са предадени на социалните служби в цялата страна.

Пратката бе съпроводена лично от тогавашния министър на икономиката Емил Караниколов, въпреки че ставаше дума за "размяна на храни между частни фирми". Караниколов така и не обясни как фурмите помагат за борбата с коронавируса, освен че са "хубава" и "калорична храна". Размяната се случи по инициатива на фирмата "Интръст" на Делян Пеевски и компанията "Градус", която се занимава с производство и търговия на пилешко месо.

"Историята с фурмите беше някаква най-обикновена спекулация на Шиши. Може би и на Бойко. Докараха месо, купиха фурми. Месото - пилета и млечни продукти, ги купи една българска фирма, фурмите ги купи друга българска фирма да ги върнат обратно. Това е цялата история. какво е имало на тези самолети на път за Дубай - не мога да кажа. Сделката не е на държавно ниво. Това е частна сделка, опитана да се прикрие под формата на междудържавни отношения", твърди бизнесменът Васил Божков, който се укрива в Дубай

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15614

4

OTBPAT

19.08 2020 в 09:13

Срамно...

5712

3

tough

19.08 2020 в 08:46

В Ливан фурми си имат колкото щеш.

10372

2

elbarbudo

18.08 2020 в 21:57

Матреала го изшмъркаха отдавна.