Божков разказва как е излязъл от затвора в Абу Даби и за сделката с фурмите (видео)

OFFNews 08 август 2020 в 14:55 40441 3

Васил Божков

Бизнесменът Васил Божков разказва в ново видео във фейсбук страницата си защо и как е отпътувал за Дубай непосредствено преди издаването на заповедта му за арест.

В няколко поредни дни той отговаря на най-често задаваните му въпроси в страницата.

Днес въпросът е "Какво се случи в Дубай?"

Ето какво отговаря Божков:

"Де факто не съм бягал. Заминахме с г-н Попов (б.р. Георги Попов - вече бивш собственик на футболен клуб "Левски") по работа в Дубай. Долетяхме в неделя вечерта, мисля, че беше 25-и януари. Трябваше Жоро да се върне в сряда със самолета в София, да се качи жена ми и Бобокови, да минат пред Дубай да ме вземат и заминавахме за Тайланд, където имахме планирана почивка от преди една година.

За съжаление, като пристигнахме тука и в сряда Жоро си събираше багажа, сутринта разбрах, че са започнали обиски и атака срещу всички офиси, свързани с мен, което промени плановете. Жоро остана тука, а жена ми попадна в затвора.

Нямах никаква заповед за арест. Като пристигнах тука, си влязох легално в Дубай, с нормален български паспорт. Настаних се в хотел. Никой не ме е търсил. Заповедта за арест е издадена съвсем незаконно, между другото, във вторник вечерта. В четвъртък ме арестуваха. Държаха се по полицията в Дубай, в ареста, до неделя. В неделя ме закараха в Абу Даби и оттам ме пратиха в затвора "Ал Ахбар". Без никакви комуникации, без никакви средства, нищо.

Три седмици седях там, без да имам право на телефонен разговор. Никой не разбра къде съм. Няма затворническа ID карта. Въобще - не съществувах. По закон, като има арестуван български гражданин, трябва отиде да го види консулът, посланикът, да се погрижи и т.н. Нашите власти отказаха абсолютно да го направят.

Намерих приятели в затвора. През техния телефон се обадих на местен адвокат, който ми прати на другия ден пълномощно след обаждането. Подписахме го. На следващия ден бях навънка.

Историята с фурмите беше някаква най-обикновена спекулация на Шиши. Може би и на Бойко. Докараха месо, купиха фурми. Месото - пилета и млечни продукти, ги купи една българска фирма, фурмите ги купи друга българска фирма да ги върнат обратно. Това е цялата история. какво е имало на тези самолети на път за Дубай - не мога да кажа. Сделката не е на държавно ниво. Това е частна сделка, опитана да се прикрие под формата на междудържавни отношения. 

И между другото, скриха министъра Караниколов, все едно е под карантина.

Имаше някакви гафове. Някакви пари, дадени на Пеевски пак от банката, която е под негов контрол. Да не отговаря на въпроси, да не го питат, излезе 14 дни в карантина. 

Интересно защо трябва един министър да идва до Дубай. Да кара два самолета с месо. Това работа на министри ли е? А може би е имало нещо друго в тия самолети, освен месото.

Моето положение е малко по-различно от това на повечето българи в чужбина. Има и други като мене, но аз не съм в чужбина по желание. Много хора също не са по желание. Те поне могат да се върнат, когато си поискат. Аз не мога. Аз съм вкаран в процедури, които трябва да приключат, за да мога да се върна в България. Как да се върна? В момента юридически е невъзможно."

"Отговорих на най-задаваните от вас въпроси. До тук с миналото. От утре ще създаваме настоящето и бъдещето.
„Българско лято“ е в ход", гласи анонсът към видеото на Божков.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2900

3

nrb

08.08 2020 в 17:24

Шефа на биячите пак реши да се обади.

2100

2

гоуемио

08.08 2020 в 16:31

Очакваме изказванията на братя Галеви, Цв, Василев и Веска Меджедиева...

3811

1

Toni2019

08.08 2020 в 15:05

Това с фурмите лесно може да се докаже дали е така.