Десните: Оставка на Борисов! По-лошо от това да си васал е да си унизен васал

OFFNews Последна промяна на 31 май 2018 в 15:41 11038 5

Извънпарламентарните десни реагираха остро на визитата на премиера Бойко Борисов в Москва, на която поднесе извинение на вожда в Кремъл Владимир Путин заради спрения газопровод Южен поток.

По повод посещението "Демократична България" разпространи позиция, наречена "По-лошо от това да си васал е да си унизен васал".

Според обединението на ДСБ и Да, България предсрочното сваляне от власт на Борисов през 2013 г. явно е оставило траен енергиен страх у премиера и управляващата и сега коалиция, на енергийно зависима България. Затова целта на сегашното посещение на Борисов бе да получи политическа подкрепа за оставане на власт, унижавайки и себе си, и България. 

"Борисов трябва да подаде оставка. Той може да няма проблем с това да го унижават, но ние като европейски граждани няма да приемем това", категорични са десните.

Ето и цялата декларация на "Демократична България":

„Демократична България“ наблюдава с тревога посещенията на високо ниво в Русия на президента Радев и особено това на премиера Борисов, приключило преди броени часове. За съжаление, резултатите от тях потвърждават съмненията за зависимости и скрити ангажименти, поемани от няколко правителства назад. Не виждаме и реални надежди за скорошна истинска диверсификация на енергийните доставки за българския пазар, за което добрите новини продължават да идват не от София или Москва, а единствено от Брюксел.

Ние виждаме една остра и продължаваща надпревара между ГЕРБ и БСП кой ще бъде по-послушен на руския президент Путин, довела до последователни посещения на Радев и Борисов в Москва.

Предсрочното сваляне от власт на Борисов през 2013 г. явно е оставило траен енергиен страх у премиера и управляващата и сега коалиция, на енергийно зависима България. Затова целта на сегашното посещение на Борисов бе да получи политическа подкрепа за оставане на власт, унижавайки и себе си, и България. Не случайно, по време на съвместната пресконференция, премиерът дълго се извинява на Путин за неясно каква вина на България за влошаването на двустранните отношения, сякаш България, а не Русия е анексирала Крим. Срамната сцена на неприкрито подмазване завърши с ангажимент за възраждане на Големия шлем, едно от ключовите предизборни обещания на БСП.

Пресконференцията бе концентрирана около исканията на Москва като българският премиер не постави нито един въпрос, който е от стратегически интерес за България. Няма и дума както за високата цена, която страната ни плаща за природния газ или за проблемите на български фирми в търговията с Русия, така и за връщането на българските архиви от Москва.

Срамът за Борисов продължи и след пресконференцията. Малко след като обяви, че има съгласие за българска газова връзка към „Турски поток“, той бе опроверган от Дмитрий Песков, говорител на руския президент. Сигналът е, че Борисов няма да получи толкова лесно политическа подкрепа от страна на Москва и, че ще трябва да отстъпи по много въпроси и да покаже, че трайно ще следва линията на Кремъл. В този смисъл е и съжалението на Борисов, че не е реализиран проектът „Южен поток“. От думите му личи, че според него вината е на лошите европейци и техните правила, а не като Първанов, Станишев и самият Борисов, ангажирали се с проект, който по вина на Русия е в нарушение на правото на Европейския съюз.

Подобно на Радев, Борисов настоява за връзка към „Турски поток“ без да поставя истинските въпроси от български интерес като: цената на проекта, кой ще плаща сметката, ще бъдат ли спазени европейските изисквания за демонополизация (тоест тръбата да се ползва и от други). Същевременно е ясно, че „Турски поток“ стартира като претенция за транзитиране на газ за Европа, а в последствие единствено бе изградена тръба, която да доставя газ за вътрешното потребление на Турция. На българските граждани не се обяснява, че с връзката с “Турски поток” проблемът с разнообразяването на източниците на енергоносителите не само не се решава, а се задълбочава.

Борисов кани Москва и за строежа на АЕЦ „Белене“, като обяснява, че щяло да бъде на пазарен принцип. Сигналът отново е в посока, че българската власт е готова да отстъпи за всичко срещу политическа подкрепа. Особено обезпокоителни са възможните скрити договорки, които в миналото доведоха до плащането на три милиарда лева, без подписан договор и без обществена поръчка.

Ние от „Демократична България“ настояваме:

1/ Да бъде поставен въпросът за намаляване цената на природния газ за България, така че да бъде сравнима с цените, на които Москва доставя газ за Германия и други страни.

2/ Вместо да се търси безпринципна колаборация с Кремъл, българските власти остро да поставят въпроса за хибридната война и да поискат ненамеса във вътрешните работи на България.

3/ Българското правителство да не поема никакви ангажименти нито по отношение на връзка с „Турски поток“, нито по отношение на АЕЦ „Белене“ предвид досегашния опит, който показва, че накрая българските данъкоплатци плащат стотици милиони за илюзорни пясъчни кули.

4/ Да бъдат изградени планираните, но изкуствено забавяни интерконекторни връзки на българската преносна мрежа, с цел реална диверсификация на доставките на газ и нефт в интерес на българските потребители.

По-лошото от това да си васал, е да си унизен васал. Българските граждани видяха пълно разголване на механизмите на енергийната колонизация в действие. Вместо да работят за реален енергиен суверенитет на България и президент, и премиер се опитаха да получат доверието на Кремъл за ролята на гаранти и просъществуването на модела на зависимост от Москва и корупционно завладяване на България. Борисов трябва да подаде оставка. Той може да няма проблем с това да го унижават, но ние като европейски граждани няма да приемем това.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12193

4

SC

01.06 2018 в 01:05

Върти ми се една мисъл за хърбели и щърбели, ама каква беше...

3109

3

Azarael

31.05 2018 в 19:44

То цял свят видя неговото унижение в Кремъл, когато министрите
които бе докарал там като куфари, отидоха /като него/ само на
разходка и гледаха безмълвно като телета по телевизията, без
никой да подпише /от руска страна/ с тях нито един официален
документ или да ги уважат като домакини и да "спретнат" в края
на визитата му /както се подобава/ някакво официално комюнике
за пред пресата !

17096

2

Новак

31.05 2018 в 19:33

Споко - Боко може да се наведе и на Меркел и на Тръмп и на Макрон та даже и на баба му.

21755

1

spirit оригиналът

31.05 2018 в 18:17

Ясно е, че посещенията на Радев и Борисов бяха съгласувани предварително между тях, така и трябва, това е положително, нормално за външната политика.
За русофобите и обсебените на тема Путин това е истински кошмар.
Те смятат, че не трябва въобще да има дипломатически отношения с Русия, никакви срещи, разговори, най-добре е Плевнелиев всеки ден по телевизията да им се заканва и да ни изпълва с хармония.
Не трябва да докосваме руски газ, да не преговаряме, да ни го дават по цени, каквито им кажем. Или да си горим, каквото намерим по горите.
Но, споко, и Меркел се среща с Путин.И тя строи газопровод. За нас няма да има, така са решили точно Меркел и Путин.