Десните: Кабинетът отвори възможност за мутренско застрояване на Пирин

OFFNews Последна промяна на 04 януари 2018 в 15:17 9169 9

Движение "Да, България", ДСБ, ДЕОС, БЗНС и "Зелените" излязоха с обща позиция против промените в плана за управление на Национален парк "Пирин" и се обявиха за устойчиво развитие на българските планини, запазване на природата и разумна национална стратегия за зимен спорт.

В декларацията си петте партии посочват, че решението на кабинета Борисов-3 отваря вратички за мутренско застрояване, юридически хаос и нови нарушения на концесията за ски-зона “Банско” от офшорка с неясен собственик.

В позицията се казва още:

Няма причина да бъдем против втори лифт при спазване на закона, след екологична оценка и правен анализ, гарантиращ прозрачна и конкурентна концесионна процедура. Но се противопоставяме категорично на беззаконието и олигархичния монополизъм, които рушат, а не подкрепят туризма.

Според нас промените в плана за управление на НП „Пирин“ са в резултат на политическо изнудване и няма да доведат до обещаното бързо изграждане на втори лифт в Банско, а ще ескалират от планове за нови няколкостотин километра писти и съоръжения, до изсичане и ерозия на хиляди декари вековни гори и в нов бум на застрояването както на Банско, така и на самия Пирин. България трябва да гради общество, основано на знанието и запазената природа, а не на разхищението и изстискването на природните и човешки ресурси. Проспериращите общества, които искаме да следваме, са станали такива именно давайки възможност за успех на всеки гражданин, а не чрез раздаване на подаръци на близки до властта олигарси. Настояваме за отмяна на решението на Министерския съвет и незабавна оставка на министър Нено Димов. През последните месеци стана очевидно, че той не само не работи за по-чиста околна среда и защита на природата, което е длъжността му, но и защитава интересите на конкретна клиентела с коренно противоположни интереси.

Ние не сме против втори лифт, при ясна и конкурентна концесионна процедура. Но решението на МС не е за изграждане на нова кабинкова линия – това е умишлена заблуда, насаждана от управляващите, от техните медии и от монополиста, който се опитва да заграби цял Пирин и да затрие всеки конкурентен зимен курорт. Дори министър Димов потвърди, че инвестиционно предложение за втори лифт няма – има обаче опити за вкарване в регулация и строителни планове на терени, попадащи в Националния парк, заети от вековни гори.

Ние настояваме управляващите, и особено МТ и МОСВ, да не обслужват строителните мераци на своите кметове и олигарси, а да подготвят национална стратегия за развитие на зимния туризъм. Българските планини дават много възможности за зимни спортове, в интерес на бизнеса и скиорите от всички планински региони на страната, без унищожаване на природата. Тези възможности обаче не се осъществяват.

Най-тежкият пример за безхаберие към обществения интерес е блокирането на зимния спорт на Витоша и ограничаването на достъпа на софиянци и десетки хиляди чужди туристи в столицата до планината. От години настояваме и сме направили необходимите предложения за разтрогване на договора, с който СО е продала въжените си линии на „Витоша ски” АД, поради нарушение на основното задължение – поддържане на предмета на дейност и превоз на скиори и туристи. СО, освен че отказва да прекрати договора с монополиста, ограничава до минимум градския транспорт до Витоша и е съучастник в ограничаването на достъпа до планината.

Министерството на младежта и спорта също бездейства и не привежда в действие лифта, който е негова собственост – „Заека”. Правителството отново не защитава обществения интерес.

По тези причини, подкрепяме гражданските протести срещу приетите от правителството промени в изтеклия план за управление на Национален парк „Пирин” и справедливите им искания. Защитата на Пирин и на българската вековна гора е кауза за много българи. И това е така, защото опазването на природата за следващите поколения е достойна кауза, една от най-важните битки между нормалните граждани на България и олигарсите-кукловоди и техните политически „кукли“.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2947

9

theprofet

04.01 2018 в 20:31

Tabadatko, толкова си се наклонил надясно, че ти се е изкривил и погледа върху света. Личи си, че си от фенчетата на другаря Костов, който раздаде половин България срещу тлъсти комисионни, но ти ще си му верен до гроб.

Аман от малоумни десни, а за съжаление повечето са такива.

2947

8

theprofet

04.01 2018 в 20:25

Emigirl, ти вярваш ли в съществуването на спагетеното чудовище? 'Щото ми се струва, че ако го кажат по телевизията ще повярваш без да се замислиш...

Нямало да се строи... МУАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХА
Тая инфраструктура за стотици милиони ще я построят за теб, за да не чакаш опашка!
МУАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХА

4568

7

Tabadatko

04.01 2018 в 19:12

Харесва ми, как прости тролове като Хисарион и тоя Кристиян нам си кой се правят, че не разбират. Къде е професора? Да не е той със стачката към СУ? :)

https://bivol.bg/ceko-imoti-bansko-fibank.html

4568

6

Tabadatko

04.01 2018 в 17:58

До Хисарион, не беше :) http://www.mediapool.bg/za-vlastta-vaprosat-sas-ski-kontsesiyata-v-bansko-e-izcherpan-news272922.html

7671

5

Hissarion

04.01 2018 в 17:36

Не беше ли Трайчо Трайков министъра, който настояваше за легализиране на нарушенията на Юлен, в едно предно правителство на господина Борисова? Интересно как когато са на власт, същите политици, които иначе бълват декларации, веднага забравят ангажиментите си към обществото и започват да мислят основно за "бизнеса".

8374

3

Emigirl

04.01 2018 в 16:22

Доста тъпо заглавие като се има предвид, че изобщо няма да има застрояване на курорта

8284

2

Kristiano789

04.01 2018 в 16:15

т.нар. десни използват всяка възможност за да плюят и да са опозиция, за да може да излязат на преден план. изобщо не са сериозни обаче и никой не им обръща внимание

8392

1

мгергов

04.01 2018 в 16:12

Десните да си затварят устите! Никой няма да застроява мутренски или немутренски - ЗА-ЩО-ТО-НЯ-МА-КОЙ-ДА-ИМ-ПОЗ-ВО-ЛИ-БЕ!