"Десните" се съмняват в ефективността на БНБ и КФН

Ивайло Анев 25 август 2014 в 17:12 2211 0

Случилото се през последните месеци ни дава основание да изпитваме силно съмнение в ефективността на БНБ и Комисията за финансов надзор (КФН) като регулаторни органи, се казва в позиция на Коалиция „Десните" по казуса с КТБ, изпратена до медиите.

Според тях за тези два месеца от поставянето на КТБ под специален надзор са видни недостатъчната бързина и адекватност, с която се подхожда от страна на квесторите за установяване реалното финансово състояние на банката.

"Колкото повече време минава, толкова повече вероятността банката да бъде спасена намалява. Всичко това в крайна сметка се отразява негативно на възможността собствениците на разплащателни и спестовни сметки в банката да получат своевременно своите средства", допълват от коалицията.

"Десните" предлагат и мерки, които могат да бъдат приложени от БНБ и КФН за решаване на съществуващия проблем.

Според тях покана към собствениците за спасяване на банката чрез увеличение на нейния капитал би била полезна за излизане от кризата, както и продажба на банката на трета страна, която да реши ликвидните и капиталовите й проблеми. Третото предложение на коалицията е влизане на Фонда за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ) като мажоритарен акционер в КТБ и опит за възстановяване на банката и по-късната й препродажба на друга банка или инвеститор.

"Десните" настояват и разследването на виновните лица в банковия сектор и извън него да продължи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови