Депутатите ще изслушат ЦИК, МВР и ДАНС за машинния вот

Ружа Райчева 25 септември 2023 в 06:39 1379 0

Депутатите се заклеват в началото на новата парламентарна сесия

Снимка БГНЕС/Надежда Пеева

Депутатите се заклеват в началото на новата парламентарна сесия

Днес Народното събрание ще изслуша министъра на вътрешните работи Калин Стоянов и председателите на ЦИК и ДАНС за сигурността на машинното гласуване. Предвидено е гласуване на процедурни правила за промени в Конституцията.

Първа точка в днешната програма за извънредното заседание на парламента от 12 часа е решение за попълване на състава на постоянната делегация на Народното събрание в Парламентарната асамблея на НАТО - от "Има такъв народ" (ИТН)" предлагат Гроздан Карадажов за член. 

Втора точка в програмата е приемане на процедурни правила за обсъждане и приемане на законопроекта за изменение и допълнение на Конституцията. Проекторешението беше внесено от ГЕРБ, ДПС, "Продължаваме промяната - Демократична България" и ИТН.

Текстът на проекторешението е едно към едно с текста от 2014 г., когато бе предходното отваряне на Конституцията. Според правилника на Народното събрание законопроекти се приемат на две четения, но в Конституцията е записано, че промени в основния закон се приемат на три гласувания.

В програмата следва точка за изслушване на вътрешния министър Калин Стоянов, председателя на Централната избирателна комисия (ЦИК) Камелия Нейкова и председателят на Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС) Пламен Тончев относно "надежността на машините за гласуване, извършване на тестове и проверка и обезпечаване на честни местни избори на 29 октомври". Изслушването е по искане на "Възраждане". 

Последна точка в програмата е парламентарен контрол на министрите от кабинета "Денков".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика