Депутатите решават ще стане ли Каримански шеф на БНБ

Ружа Райчева 15 април 2022 в 07:15 1390 1

Снимка БТА/Архив

Днес парламентът трябва да избере нов гуверньор на Българската народна банка. След оттеглянето на кандидата на "Продължаваме промяната" Андрей Гюров, финансистът Любомир Каримански от "Има такъв народ" остана единствен кандидат. 

Има сериозен шанс сегашният управител на БНБ Димитър Радев да остане на поста си, тъй като никоя формация освен ИТН не е заявила, че ще подкрепи Каримански. 

През последните седмици изборът на нов шеф на БНБ беше конфликтна точка между политическите сили в управляващата коалиция - ПП, БСП, ИТН и "Демократична България". Тъй като коалицията не успя да излъчи единна кандидатура, стана ясно, че най-вероятно новият управител ще трябва да бъде избран с помощта на гласове от опозицията.

В крайна сметка, след множество скандали, Андрей Гюров оттегли кандидатурата си - заради липсата на единство в коалицията - и така Каримански остана единствената кандидатура. Миналата седмица Любомир Каримански обяви, че е получил СМС със заплаха заради желанието му да оглави БНБ. Въпреки, че премиерът Кирил Петков настоя финансистът да последва примера на Гюров - нищо такова не се случи, а напротив - лидерът на ИТН Слави Трифонов обяви, че "няма абсолютно никаква причина" да оттегли кандидатурата на своя кандидат. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови