Депутатите регламентират употребата на райски газ при производството на храни

Ружа Райчева 28 юни 2023 в 13:15 1232 0

Пленарната зала

Снимка БГНЕС/Люба Филипова

Пленарната зала

Депутатите гласуваха единодушно на първо четене два законопроекта за промени в закона за храните, с който се регламентира употребата на диазотен оксид, по-известен като райски газ, при производството на храни. 

Миналата година беше обнародван Закона за изменение и допълнение на Закона за здравето и така бе забранена продажбата и употребата на диазотен оксид и пълнители за него, включително онлайн, на лица под 18 години.

В мотивите на законопроектите пише, че желаният резултат не може да бъде постигнат без съответни изменения в други закони и без предвиждане на санкции с възпиращ ефект.

Ако законовите промени се приемат и на второ четене, ще се въведе задължение за бизнес операторите с храни да отразяват употребата на диазотен оксид като добавка в храните в технологичната документация.

Предвиждат се и санкции за нарушение на условията и реда за употреба на диазотен оксид в областта на храните, като целта на санкционните норми и техния завишен размер е индивидуалната и генерална превенция за възпиране от извършване на нарушения.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!