Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Депутатите промениха стария договор за F-16, но какво се случва с новия

Йорданка Веселинова 27 юли 2022 в 18:00 1991 0

Архив

Снимка Wikimedia

Изтребител F-16

Със 163 гласа "за", 22 "против" ("Възраждане" и БСП), 1 "въздържал се" ("Възраждане") и без дебат депутатите промениха договора за първите осем F-16.

Основната цел на вносителите е подобряването на вече сключените договори. От Министерството на отбраната пък посочват, че повечето промени са свързани с промяна на софтуера, наложителна заради развитието на технологиите. За промените не се изискват допълнителни вноски към вече авансово заплатената от България сума, но има вътрешни транфери. Договорът не намалява и не стеснява заявените от българската страна изисквания за способности на оръжейната система F-16 Block 70.

''Празен чек'' или формалност: Бюджетната комисия подкрепи изменение в договора за F-16

Спор по време на първо четене на законопроекта както в комисии, така и в зала възникна около заключителните разпоредби на законопроекта, в които е заложено, че министърът на отбраната може да сключва договори за изменения и допълнения на международните договори, без да е нужна ратификация от НС, ако те не променят финансовите параметри. Първоначално от Министерски съвет мотивират предложението за тази промяна с това, че заради забавянето, необходимо за ратификации в Бълтария, може да се увеличават цени или срокове за изпълнение. Още при разглеждането на тектовете обаче Драгомир Заков поиска тази точка да бъде изтеглена, защото противоречи на Конституцията. Основни критици на спорния чл.6 от законопроекта бяха от БСП, които заявиха, че тази промяна е поискана от САЩ. Миналата седмица, по време на първото четене в зала, дебатът продължи повече от 3 часа. В края на изказванията Заков заяви, че юристите в Министерството на отбраната са проявили далновидност, предлагайки този член. Той добави, че политиканстването в продължение на часове в зала са доказателство за това.

Редактирахме стария договор, какво се случва с новия?

Вчера министърът на отбраната в оставка Драгомир Заков заяви, че България е договорила два вида компенсации заради забавянето на доставките на изтребителите F-16. По думите му ако се забави доставката на новите изтребители, то САЩ ще охранява въздушното ни пространство. Заков съобщи още, че страната ни е успяла да договори два вида компенсации за общо 34.5 млн. долара.

Той обясни, че компенсациите са разделени на два вида. 25 млн. долара ще бъде отпуснати като допълнителна помощ за купуване на въоръжение във вид на ракети, а 9.5 млн. долара ще бъдат дадени от САЩ за обучение на българските пилоти по линия на т.нар. високоточни оръжия.

На този фон се очаква утре Министерски съвет да одобри Проектът на инвестиционен разход за придобиване на вторите 8 изтребителя от САЩ. Междувременно стана ясна и цената - 1,320 млрд. долара, които могат да бъдат платени разсрочено. Под въпрос обаче остава дали България ще отговори на американската оферта в срок - до 1 ноември. На фона на предстоящите предсрочни избори през октомври този срок изглежда нереалистичен - законът за сключване на договор трябва да мине на две четения в парламента. Ако България не успее да отговори до 1 ноември, то срокът може да бъде удължен, твърдят от МО. Вчера обаче Драгомир Заков заяви, че "проектът е на косъм".

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!