Депутатите приеха закона за управление на еврофондовете

ОFFNews 10 декември 2015 в 16:35 2429 2

Депутатите приеха на второ четене новия закон за управлението на средствата от европейските фондове.

Целта на закона е да гарантира по-прозрачна и ефективна система на публичните средства от Европейския съюз. Той ще засяга управлението на около 10 млрд. евро, които страната ни ще получи от еврофондовете за програмния период 2014 – 2020 г.

По време на гласуването депутатите отхвърлиха предложение на Димитър Байрактаров от ПФ думата „подбор” в целия закон да бъде сменена с „ конкурс”. Според него "подбор" дава възможност "на нашите обръчи от фирми и общини ще им даваме безвъзмездно финансиране, а всички останали- не".

За управлението на средствата от ЕС ще отговарят Министерският съвет, зам. министър-председател или министър на европейските фондове, както и финансовият министър. 

Министерски съвет ще одобрява проекта на споразумението за партньорство, както и проектите на програмите преди тяхното внасяне в Европейската комисия. Освен това ще трябва да определя структурите, отговорни за разработването на програмите и за управлението, контрола, координацията и одита на средствата от еврофондовете.

Вицепремиерът по еврофондовете пък ще бъде представител на България пред Европейската комисия и другите европейски
институции по въпросите на управлението на средствата от евродондовете.  Той ще координира участието на страната ни в процеса на вземане на решения на ЕС в областта на Кохезионната политика, Общата селскостопанска политика и Общата политика в областта на рибарство в частта им, обхваната от Фондовете.

Министърът на финансите пък ще определя и контролира процесите на получаване и трансфериране на средства от финансовата помощ за страната ни. Той ще провежда и националната политика по прилагане на финансовите инструменти, както и ще определя правилата за организация на банковите сметки и извършването на плащанията към бенефициентите по
програмите. 

Според приетите текстове се създава Фонд на фондовете като обособен финансов ресурс. Шефът структурата, която ще управлява фонда ще се определя от Министерски съвет. В управата му пък ще се включват хора, определени от вицепремиерите по европейските фондове и по социалната политика, както и от министрите финансите, на регионалното развитие, на икономиката, на околната среда и на земеделието. В управителния орган ще има и хора с професионален опит в областта на финансовите инструменти. 

Законът предвижда издаването на подзаконови нормативни актове от Министерския съвет и от министъра на финансите, като стремежът е да се запази вече създадената подзаконова уредба, за да не се препятства излишно усвояването на средствата от еврофондовете както до приключването на предходния програмен период 2007-2013 г., така и през стартиралия нов програмен период 2014-2020 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Подкастът на OFFNews