Парламентът гласува окончателно Бюджет 2016

OFFNews 01 декември 2015 в 07:43 2777 3

Парламентът гласува окончателно Бюджет 2016

Снимка БГНЕС, архив

Народното събрание се събира на извънредно заседание за окончателното гласуване на бюджета за следващата година и на план-сметките на общественото осигуряване и Здравната каса.

Вчера трите проектобюджета получиха одобрението на парламентарната финансова комисия. Заседанието обаче протече без депутатите от БСП и "Атака", които напуснаха залата, защото не са получили навреме докладите и становищата по законопроектите.

От законопроекта отпаднаха текстовете в преходните и заключителните разпоредби, които вдигнаха полицаите на протест. С тях се орязваха социалните плащания на служителите в МВР, МО и НСО.

Във финансовата рамка за 2016 г. са заложени повече средства за отбрана, образование и социални плащания, както и увеличение на минималната работна заплата на 420 лева. Планиран е и нов дълг от над пет милиарда лева за погасяване на текущ заем, като общият дълг на страната не трябва да надвишава 26 милиарда и 600 милиона лева. Заложеният дефицит е до две на сто от брутния вътрешен продукт. Малко над 2 процента пък е планираният ръст на икономиката през следващата година.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!