Депутатите няма да се подлагат на тест за наркотици

Хубаво е да го има, но е трудно приложимо, признават народни представители

Нели Чолашка 14 ноември 2014 в 17:31 3502 10

Заседание на комисията за изготвяне на правилника.

Предложението на Патриотичния фронт да се въведе задължителен тест веднъж годишно за всички депутати за употреба на наркотични вещества, не беше одобрено от временната комисия по изготвяне на правилник на новия парламент.

Предлагаме този тест заради поведението на определени депутати още в първия ден от работата на Народното събрание, обясни Христиан Митев от ПФ, визирайки депутатите от "Атака".

Филип Попов от БСП напомни, че никой не може да бъде задължен да се тества за наркотици, изключение се прави само при извършено престъпление и по Закона за движение по пътищата при проверка на шофьорите. Той е притеснен и от факта, че подобен тест е вменяване на виновност на депутатите.

Изцяло подкрепям идеята за този вид изследване, защото е видно, че има колеги, които злоупотребяват с някои вещества и то не само алкохолни, коментира Данаил Кирилов от ГЕРБ.

Според него обаче тест веднъж годишно е неефективна форма, защото злоупотребяващите народни представители ще изберат удобен за тях момента, когато ще излязат чисти.

Кирилов предлага да се помисли по въпроса по чие искане изненадващо ще бъдат принудени отделни депутати да се тестват за наркотици.

Председателката на комисията Десислава Атанасова също харесва идеята за наркотест за депутатите. Тя напомни обаче, че съгласно Закона за здравето никой не може да бъде изследвам, без да даде съгласие за изследването (с изключение на проверките по Закона за движение по пътищата).

Петър Славов от Реформаторския блок предложи подхода доброволен тест за наркотици и според него това ще предизвика неудобство у тези, които откажат да се изследват.

Борислав Великов от РБ, който не е член на комисията за изготвяне на правилника, беше дошъл да види как върви дискусията и обясни на колегите си, че като единствен химик сред тях, може да каже, че подобен тест не е проста работа - трябва да има списък с наркотичните вещества и да се уточни вида на пробата, която ще се взима.

Христиан Митев, който е сред вносителите на предложението, призна, че не е упълномощен от групата на ПФ от колегите си да оттегли текста, но признава, че той трябва да се прецизира.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!