Quantcast

Депутатите няма да се подлагат на тест за наркотици

Хубаво е да го има, но е трудно приложимо, признават народни представители

Нели Чолашка Последна промяна на 14 ноември 2014 в 17:31 2731 10

Заседание на комисията за изготвяне на правилника.

Предложението на Патриотичния фронт да се въведе задължителен тест веднъж годишно за всички депутати за употреба на наркотични вещества, не беше одобрено от временната комисия по изготвяне на правилник на новия парламент.

Предлагаме този тест заради поведението на определени депутати още в първия ден от работата на Народното събрание, обясни Христиан Митев от ПФ, визирайки депутатите от "Атака".

Филип Попов от БСП напомни, че никой не може да бъде задължен да се тества за наркотици, изключение се прави само при извършено престъпление и по Закона за движение по пътищата при проверка на шофьорите. Той е притеснен и от факта, че подобен тест е вменяване на виновност на депутатите.

Изцяло подкрепям идеята за този вид изследване, защото е видно, че има колеги, които злоупотребяват с някои вещества и то не само алкохолни, коментира Данаил Кирилов от ГЕРБ.

Според него обаче тест веднъж годишно е неефективна форма, защото злоупотребяващите народни представители ще изберат удобен за тях момента, когато ще излязат чисти.

Кирилов предлага да се помисли по въпроса по чие искане изненадващо ще бъдат принудени отделни депутати да се тестват за наркотици.

Председателката на комисията Десислава Атанасова също харесва идеята за наркотест за депутатите. Тя напомни обаче, че съгласно Закона за здравето никой не може да бъде изследвам, без да даде съгласие за изследването (с изключение на проверките по Закона за движение по пътищата).

Петър Славов от Реформаторския блок предложи подхода доброволен тест за наркотици и според него това ще предизвика неудобство у тези, които откажат да се изследват.

Борислав Великов от РБ, който не е член на комисията за изготвяне на правилника, беше дошъл да види как върви дискусията и обясни на колегите си, че като единствен химик сред тях, може да каже, че подобен тест не е проста работа - трябва да има списък с наркотичните вещества и да се уточни вида на пробата, която ще се взима.

Христиан Митев, който е сред вносителите на предложението, призна, че не е упълномощен от групата на ПФ от колегите си да оттегли текста, но признава, че той трябва да се прецизира.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

21.11 2014 в 15:16

Нормално е именно депутатите-наркомани да скачат срещу предложението за тест.

15.11 2014 в 11:04

Дреме му на другаря Сидероглу. Те и в крачка да го хванат, пак ще врещи "вие сте поръчкова лаборатория и изпълнявате поръчка. Колко ви платиха? "

14.11 2014 в 21:27

Ного е любопитен дедо ви поп кой ще е тоя лекар, лаборант, контрольор или какъвто там, който ще си вземе белята да пише някой депутат пиян или нашмъркан.

14.11 2014 в 19:33

Волен си отдъхна :D

14.11 2014 в 19:30

Да се тества един водач на МПС може, предвид на факта, че носи отговорност. Обаче онези 240 "народни избраници" не може, защото те носят отговорност за цяла държава! Жалки некадърници!

14.11 2014 в 19:21


Явно има някакви пречки от нормативно естество. Ето защо предлагам референдум по темата.

14.11 2014 в 18:30

Интересно, Чърчил как ли би се представил на подобен тест :)? Или Кенеди?
Е то е ясно, че те нямат качества да са български депутати.

14.11 2014 в 18:22

Ако е скъп тестът, предлагам да не изследват всички, а само Волен Сидеров.Любопитно ми е с какво се докарва в това състояние.

14.11 2014 в 18:05

Няколко милиона шофьори може да ги изследват,а 240 цървула с имунитет,могат да плещят от трибуната каквото си искат,и се нарушават правата им в случая.Ееех мъко,мъко/