Шефът на БНТ: Хубаво е да има парламентарен тв канал, но трябва финансиране

Нели Чолашка 14 ноември 2014 в 16:25 5196 3

Вяра Анкова

Идеята за създаване на парламентарен телевизионен канал на българския парламент е много добра, но трябва да се избере модел и да се осигури финансиране.

Това обяви директорът на БНТ Вяра Анкова, която се яви днес пред временната парламентарна комисия по изготвяне на правилник на 43-тото Народно събрание.

Поводът е, че тази комисия гласува вчера текст от правлиника по предложение на Светослав Белемезов от АБВ, който предвижда, че парламентът ще има собствен телевизионен канал. Депутатите оставиха отворен въпросът дали НС ще прави каналът със собствена техника и бюджет или ще възложи тази задача на БНТ.

"Оттук нататък идват трудностите по създаване на такъв канал. Първата е финансирането. Съществуват различни модели на парламентарни канали в Европа. За мен най-добрият модел е на френския парламентарен канал. Всички канали са направени с допълнително финансиране към обществените телевизии", уточни Анкова.

Според нея не е добра идеята финансирането да идва директно от бюджета на парламента, защото за предаванията извън директните излъчвания винаги ще има съмнения за недобра журналистическа работа. Другият вариант е допълнително финансиране към обществена телевизия - такъв е френският модел.

Анкова обясни, че има и примери на половинчати парламентарни канали, като този в Гърция, където парламентарния канал има излъчвания на парламента и комисиите им, но оттам нататък има програма на обикновен канал - филми и класическа музика.

По думите й един добър парламентарен канал трябва да има и студия в парламента, освен излъчването на заседанията и комисиите.

Тя напомни на депутатите, че БНТ вече работи в условията на дигитализация, а капацитетът на обществения мултиплекс вече е запълнен с програмите на БНТ.

До влизането на текста в пленарна зала трябва да имаме яснота кой модел ще изберем, уточни в края на изслушването Десислава Атанасова от ГЕРБ, председател на временната комисия.

Не трябва да се отказваме от идеята а парламентарен канал, но може да запишем, че това ще се случи при техническа и финансова възможност, апелира Мая Манолова от БСП.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!