Депутатите на ДПС напускат Комисията по вероизповедания (видео)

OFFNews 05 октомври 2017 в 10:53 6554 0

Мустафа Карадайъ

Депутатите от ДПС напускат парламентарната комисия по вероизповеданията и правата на човека, обяви лидерът на движението Мустафа Карадайъ. По думите му това е в знак на разграничаване на национализма и ксенофобията в управлението.

Карадайъ изчете декларация от парламентарната трибуна, повод за която стана коментар на председателя на Комисията по вероизповедания Красимир Велчев (ГЕРБ) по предложението на ДПС за нов вид реабилитирани лица - ранените при протести срещу комунистическия режим.

Миналата седмица ДПС поиска ГЕРБ да отстрани Велчев от председателското място в комисията, тъй като насаждал ксенофобия.

"Законопроектът, внесен от народни представители от ДПС, касае обезщетяване на ранените в мирни протести по време на тоталитарния комунистическия режим. Въпросът не е в материалната страна, по-скоро става въпрос за морален акт и израз на хуманност към пострадалите, които, отстоявайки правата си, се противопоставиха на режима и докараха демокрацията в нашата родина", обяви в декларацията Карадайъ.

Той посочи още, че оттеглянето на Велчев би значело, че ГЕРБ се придържа към европейските ценности, но това не се случило. Вместо това Велчев се оправдал в медиите, че не е ксенофоб, но ДПС не приема това за достатъчно, става ясно още от текста на декларацията. Движението изразява опасения, че това не било изолиран случай и че такива действия поставят на риск сигурността на нацията.

В израз на нашата последователна политика за прекратяване на разделението и противопоставянето, за обединение около ценности и за отговорно поведение в името на България и на българските граждани, нашите колеги от ДПС – членове на Комисията по вероизповеданията и правата на човека, депозират оставките си от комисията, завършва декларацията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!