Депутатите гласуваха оставката на Вежди Рашидов

Кристина Минчева 01 септември 2023 в 12:35 1035 0

Вежди Рашидов

Снимка БГНЕС/НАДЕЖДА ПЕЕВА

Вежди Рашидов

В първия работен ден след ваканцията на депутатите беше гласувана оставката на депутата от ГЕРБ и председател на предишното 48-мо Народно събрание Вежди Рашидов. По темата нямаше разисквания, а оставката беше гласувана със 103 гласа "за". Трима депутати от "Възраждане" гласуваха "против", а 27 "въздържали се". Един депутат от ИТН също гласува "въздържал се".

Народният представител от ГЕРБ-СДС Вежди Рашидов подаде оставка в началото на август след извънредното заседание на депутатите за гласуването на промените в Закона за защита от домашно насилие (ЗЗДН). 

Повод за отстраняването на Рашидов са думите му за жертвите на домашно насилие.

"Всички к**ви се събудиха да се сетят след 15 години, че са изнасилвани, като оня американския режисьор, дето го направиха на маймуна", коментарът на Вежди Рашидов, който беше председател на Комисията по култура и медии в 49-ото Народно събрание, беше част от разговор със заместник-председателите на парламента Росица Кирова и Никола Минчев, който се проведе по време на почивка заради нарастване на напрежението по повод обсъждане промените в Закона за защита от домашното насилие (ЗЗДН) на второ четене в предишната пленарна сесия.

Думите му бяха уловени от включените камери в пленарната зала на НС. 

След като кадрите бяха публикувани от медии и в социалните мрежи, Вежди Рашидов поднесе извинения, а от ГЕРБ-СДС поискаха от него да подаде оставка като председател на Комисията по култура и медии в Народното събрание и като член на Изпълнителната комисия на ГЕРБ. 

На следващия ден обаче от Българския фонд за жените поискаха с отворено писмо оставката на Вежди Рашидов и като депутат. 24 часа по-късно той подаде оставка.

От днес той официално не е част парламентарната група на ГЕРБ-СДС и напуска политиката.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!