Парламентът решава дали да рестартира проекта "Белене" на фона на протести

OFFNews 07 юни 2018 в 08:00 5104 1

Парламентът ще решава дали да рестартира проекта за изграждането на АЕЦ "Белене" на фона на продължаващи и тази сутрин протести пред сградата на Народното събрание.

В дневния му ред за деня са включени два проекта - на ГЕРБ и БСП, които се очаква днес да бъдат обсъдени и гласувани в пленарна зала. Вчера те бяха гласувани и в Комисията по енергетика към НС - проектът на ГЕРБ бе одобрен, а този на БСП - отхвърлен.

От БСП предвиждат Народното събрание да отмени решението си от март 2012 г. за прекратяване изграждането на АЕЦ "Белене"; "министърът на енергетиката да организира, координира и контролира провеждането на преговори с потенциални инвеститори и производители на оборудване", както и той "да предприеме действия за разработване на процедура за избор на стратегически инвеститор и да предложи възможности за структуриране на проекта в срок до 31.10.2018 г."

Проектът АЕЦ "Белене" започва през 1981 г.

"За 37 години проектът "Белене" имаше три първи копки, две спирания и два рестарта... Реализацията му е гаранция за силна икономика на страната ни в областта на енергетиката и заемането от нея на заслужено място на Балканите като износител на електроенергия. Гласът на народа е ЗА реализирането на АЕЦ "Белене", заявен на референдум през 2013 година, 21 януари.

Недовършването на проекта за втора атомна централа в България е плод на непоследователна позиция на страна на законодателната и изпълнителната власт на страната ни", се казва в проекта на БСП.

Проектът на ГЕРБ е почти идентичен. Той е за "възобновяване на действията по търсенето на възможности за изграждане на АЕЦ "Белене" съвместно със стратегически инвеститор, на пазарен принцип и без предоставяне на държавна гаранция, чрез отделяне на активите и пасивите за проекта АЕЦ "Белене" в отделно проектно дружество".

В него също се предвижда министърът на енергетиката да организира, координира и контролира провеждането на преговори с потенциални инвеститори и производители на оборудване. Възлага му се и разработването на процедура за избор на инвеститор и да предложи възможности за структурирането на проекта до 31.10.2018 г.

От ГЕРБ препоръчват и Министерският съвет да предприеме действия по отмяна на решението за спирането на „Белене“. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews