Депутатите, без Възраждане, осъдиха признаването на ДНР и ЛНР

Ружа Райчева 22 февруари 2022 в 15:00 5133 7

Снимка БТА/Христо Касабов

Христо Иванов говори от трибуната по време на първото заседание на предходното 46-о Народно събрание.

Всички парламентарни партии, без "Възраждане", осъдиха решението на руския президент Владимир Путин да признае за независими държави Донецката и Луганската народна република, намиращи се на територията на Украйна. До обща декларация на Народното събрание не се стигна, за такава не успяха да се съберат и партиите от управляващата коалиция. 

Съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов прочете обща декларация от името на "Продължаваме промяната", "Има такъв народ" и ДБ.

Въпреки че депутатите специално излязоха в 30-минутна почивка, за да напишат обща декларация за конфликта Русия-Украйна, БСП направиха отделна декларация сутринта, а от ГЕРБ също излязоха с отделно становище. 

"Осъждаме решението на Путин да признае за независими самообявилите се области в Източна Украйна. Това е грубо нарушение на международното право и Минското споразумение. Загрижени сме от тезите на Путин, с които той поставя под съмнение съществуването на Украйна като независима държава", заяви Христо Иванов. 

Той каза, че управляващите ще работят с ЕС и НАТО за категоричното налагане на принципите на международното право и ще подкрепят наложените санкции върху Русия от ЕС.

"Изразяваме дълбокото си съжаление, че по вина на Русия се стигна до края на Минските споразумения и така възможностите за дипломатическо решение на кризата намаляха драматично. Със загриженост продължаваме да следим случващото се в Източна Украйна и се надяваме, че диалогът и дипломацията ще успеят да предотвратят по-нататъшна ескалация на конфликта", заяви съпредседателят на ДБ. 

Христо Иванов подчерта, че защитата на живота и здравето на гражданите в Източна Украйна е абсолютен приоритет. "Ще внесем проект за декларация от името на парламента в този смисъл в следващите дни", каза още той. 

БСП направиха отделна декларация сутринта, като тезата им е същата като на другите партии от управляващата коалиция. Според левицата признаването на Донецката и Луганска република може да се разглежда като нарушение на международното право.

"С тази стъпка противопоставянето в района влиза в нова, непредвидима фаза. Призоваваме приоритет да бъдат запазването на здравето и благосъстоянието на гражданите. Отправяме призив за прекратяване на всякакви въоръжени провокации", заяви зам.-председателят на НС Кристиан Вигенин. 

Според него времето за дипломация не е изчерпано и всички страни трябва да инвестират усилия в прекратяването на ескалацията.

"Призоваваме за преки преговори под егидата на ООН, които да започнат реален процес по регулиране на конфликта, в съответствие с международното право", каза Вигенин. 

Позицията на "Възраждане" е, че Украйна е била подлъгана и "разграбена" от съюзниците, които днес правят декларации и протестни ноти. 

"Румен Радев осъди признаването на Донецк и Луганск като независими републики. Малко преди него същото сториха Борисов, Петков, Генчовска и всички други кукли на конци, любезно отгледани от презокеанските си господари. Украйна беше подлъгана и разграбена от същите "съюзници", които днес сипят декларации, протестни ноти и люти санкции, но реално гледат отстрани и глозгат остатъците на една източена държава.
Ние следваме само българския национален интерес. Той диктува да поискаме незабавно обезпечаване сигурността на българите в Украйна, не да пеем в хора на т.н. съюзници", пишат от "Възраждане" в официална позиция. 

По-късно парламентарната група на "Възраждане" даде и брифинг. Лидерът на партията Костадин Костадинов осъди "погазването на международното право от Украйна":

"Ние също остро осъждаме нарушаването на Минските споразумения от 2014 и 2015 г., подписани от Русия, Украйна и ОССЕ за разрешаване на ситуацията в Донбас, но осъждаме нарушаването на тези Мински споразумения от страна на Украйна."

По думите му в последните месеци е имало много нарушения на мира и от двете страни.

Той добави, че парламентарната му група няма да подкрепи проектите за декларация на НС на ГЕРБ и на четворната коалиция, защото не били в съзвучие с националния интерес.

Бившият външен министър Даниел Митов заяви, че ГЕРБ категорично осъждат грубото нарушение на международното право от страна на Руската федерация и поредното посегателство срещу териториалната цялост на Украйна.

"Призоваваме партньорите и съюзниците си в ЕС и НАТО да обмислят и наложат максимално строги санкции на Руската федерация, съответстващи на сериозността, която представлява предизвикателството срещу международната архитектура за сигурност.  Настоява Руската федерация незабавно да се върне към спазване на международните норми и преговорите за изпълнение на Минските споразумения в пълен обем. Признаването независимостта на ДНР и ЛНР и разполагането на руска военна техника и персонал на тези територии, затваря възможността за мирно регулиране на конфликта и възстановяване на териториалната цялост на Украйна" каза Митов. 

По думите му е нужно спешно да се свика Съветът за сигурност на ООН, който да оцени съвместимостта на действията на Руската федерация с основополагащите принципи на организацията, както и с нейния устав.

ДПС също осъдиха действията на Путин. Те последни излязоха с официално становище, тъй като са очаквали, че парламентът ще постигне съгласие за обща позиция. 

"Ние осъждаме нарушаването на териториалната цялост на Украйна, което е в разрез с международното право. Признаването на независимостта на Донецката и Луганската народни републики и разполагането на войски и военна техника, минира мирното решаване на конфликта.

Ние сме за мирно решаване на спорните въпроси, за спазване на междунардоните норми и изпълнение на Минското споразумение.Все още се надяваме, че ще успеем да постигнем съгласие за обща декларация", заяви председателят на ДПС Мустафа Карадайъ. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11737

8

Гацо Колимечков

22.02 2022 в 23:50

Абе, атлантиците само сополи ли могат да ръсят!? Доброволци за Донбас нещо!!? Начело с шасито.

-8580

6

zuljin

Този закплевам се е на заплата във фабриката за тролове до Руското посолство.

4038

5

Moirae

22.02 2022 в 18:10

Малко им е. Тук няма нормално: това не е някаква държава на реда и принципите, а само продължение на човеконенавистните териториални образувания от централна Азия, стъпващи на количество избити и открадната територия. А снощното едночасово несериозно излияние на президента на това нещо, беше просто за собствена употреба.

6145

4

kokoten

22.02 2022 в 17:01

....да не останем назад от останалите лизачи....смешно и тъпо....значи за Косово - може,а за Крим - не.....наш'та мама нещастна.....срамотно.....

1600

3

HolyDiver

22.02 2022 в 16:37

zuljin ООН чийто постоянен член на ООН е русия не можаха ли 2010 да защитят братската сърбия а?