Депутати се скараха на социалния министър, че деца участвали в сцена с насилие

Симона Костадинова 12 юни 2015 в 13:44 3079 0

Снимката, която беше публикувана от Министерство на отбраната

Народите представители от БСП Атанас Зафиров и Васил Антонов поискаха от социалния министър Ивайло Калфин за участието на деца в сцени на насилие в лагера Белене. 

През май месец снимки от постановката, която се е разиграла на остров Персин, бяха разпространени не от друг, а от Министерство на отбраната. На кадрите ясно се виждаше как дете е опряло пистолет в главата на свой връстник. Това предизвика бурни реакции в социалните мрежи, а малко по-късно министерството свали кадрите от страницата си.

Този случай породи недоволство сред опозицията.

По време на днешния парламентарен контрол червените депутати питаха социалния министър какво е неговото мнение по въпроса, както и дали счита случилото се за редно и какви ще са санкциите.

На въпросната възстановка присъствали председателят на Народното събрание Цецка Цачева, министърът на отбраната Николай Ненчев, кмет, областен управител, депутати и социолозите Румяна Коларова и Антоний Гълъбов, които са и съветници на президента Росен Плевнелиев.

"Не намирам за уместна нито сцената, нито присъствието ѝ на сайтове на официални държавни институции. Това ми е личното мнение", заяви Калфин.

Министърът подчерта, че от Държавната агенция за закрила на детето и от тази за социално подпомагане са направили проверка на случая, но се оказало, че "в международните конвенции и в националното законодателство няма текстове, които да позволят директно цензуриране на сценки, които предполагат насилие и са свързани с историята".

Зафиров от своя страна подчерта, че отец Паоло Кортези, който организирал представлението, не отричал случилото се и дори оправдавал действията си с това, че и преди тази сцена правел подобни постановки:

"Той не само не отрича този факт. Нещо повече - той твърди, че и друг път е използвал деца в подобни сцени. Като пример дава използването на деца, пресъздаващи избиване на младенци с дървени мечове. Не е за вярване, но подобна позиция се споделя и от директорката на училището", каза той, като пожела да разбере дали се оказва контрол върху дейността на подобни религиозни проповедници, които работят директно с деца.

Калфин обясни, че след случката били проведени срещи на представителите на агенцията за социално подпомагане както с Кортензи, така ръководството на училището на децата и с родителите им. 

"Това, което се оказало, е че всички родители са изразили изрично съгласие децата им да участват. Училището също е изразило подобно съгласие и те са участвали във възпроизвеждане на историческа сцена от 1949 г. Това е официалното обяснение", заяви социалният министър.

По думите на Калфин нямало как да има наказания, защо всички били съгласи с това децата да участват в сцените с насилие.

Председателя на Народното събрание Цецка Цачева, която беше сред присъстващите по време на постановката в Белене, също изрази мнението си от парламентарната трибуна. Според нея не било вярно, че въпросната сцена, пресъздаваща насилие и използване на оръжие. Всичко това било манипулация.

"Единственото скандално нещо в изнесения случай е, че една парламентарна група вече трета седмица ни занимава с нещата, които са се случили там. Това вероятно е резултат и от кмета на Белене, който, до колкото знам, все още е член на БСП. Той също е присъствал с нас - останалите представители на държавните институции", заяви председателя на парламента.

По думите ѝ фактите от този период не били удобни на БСП, но истината била, че забрава няма да има, дори щял да се направи музей там, където бил лагерът.

"Децата, със съгласието на техните родители, направиха възстановката, но не с оръжия,както твърдите вие, а с бутафорни пластмасови пистолетчета. Едното след моя реакция беше хвърлено в тревата. Ако бяхте там, щяхте да видите. Елате следващия път, приканвам ви всички. Това е нашата история", каза още Цачева.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови